Les - skodle

Skodle so prepoznavni znak alpskega sveta. Lesene deščice so se uporabljale tako za kritje streh kot tudi za izdelavo fasade. Danes se skodle uporabljajo predvsem pri obnovi starejših, največkrat zaščitenih objektov. Opazimo jih tudi na novogradnjah, predvsem počitniških objektih v alpskem svetu, kjer želijo graditelji postaviti objekt, ki se s svojo arhitekturo dobro vklaplja v avtohtono okolje.

Osnovni gradnik skodel je smrekov, jelkin ali macesnov les. Izbira pravega lesa je ključnega pomena za kakovostne skodle. Drevesa morajo biti sekana ob pravem letnem času, pravilno sušena poleg tega pa na kakovost vpliva tudi nadmorska višina rastišča lesa. Višje kot raste drevo, težji so pogoji za rast. Posledica tega je, da so letnice razporejene bolj gosto, zaradi česar je odpornost na vlago večja.

Strehe s skodlami v Triglavskem narodnem parku
Skodle so pri nas razširjene predvsem v Alpskem svetu.

Pravilna izdelava skodel je s cepljenjem (»kalanjem«) lesa v smeri rasti vlaken. Na ta način se struktura lesa ne poškoduje tako kot bi se pri žaganju. Debelina deščic je odvisna tako od samega lesa kot od spretnosti in izkušenj izdelovalca. V povprečju so deščice debele od 5 do 15 mm, široke približno 10 cm in dolge do 50 cm. Skodle na špirovce enostavno pritrjujemo z žeblji. Praviloma jih polagamo v dveh plasteh.

Življenjska doba skodel je odvisna od vrste lesa. Smrekove skodle naj bi zdržale dve desetletji, macesnove pa kar pet desetletij. Seveda to ne pomeni, da, ko so skodle enkrat na strehi, streha ne potrebuje vzdrževanja. Vsakoletni pregledi in menjava poškodovanih ali uničenih skodel so pogoj za dolgo življenjsko dobo kritine.

Največji problem pri leseni strehi predstavlja požarna varnost. Hitro širjenje ognja zaradi letečih delcev je razlog, da takšne strehe ne smemo postaviti v strnjenem naselju. Širjenje požara v notranjost hiše pa preprečimo z ustrezno zasnovo notranjosti.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog