Bombaž

BombažZa toplotno izolacijo se kot surovino najpogosteje uporabi tisti bombaž, ki je ostanek v predelovalni tekstilni industriji, predvsem pri izdelavi denima (vrsta trpežnega bombažnega blaga). Uporablja se za toplotno izolacijo streh in sten, tesnjenje oken in vrat, ter zvočno zaščito. Zaradi njegove oblike (mehko, razsuto stanje) lahko natančno zapolnimo vse praznine, špranje in težje dostopna mesta. Ima zelo dobre izolativne lastnosti. Toplotna prevodnost je primerljiva s sodobnimi materiali in dosega vrednosti okoli 0,4 W/m2K.

Za povečanje požarne odpornosti se bombažna vlakna zaščitijo z borovo soljo. Prednost bombaža je, da je to povsem naraven material in nima škodljivih vplivov na človeka.

Kljub temu, da pridelava bombaža za namen proizvodnje toplotne izolacije ne proizvaja škodljivih emisij, v našem okolju izolacija iz bombaža ni najbolj smiselna, saj se poraja vprašanje glede onesnaževanja okolja ob transportu. Seveda pa to ne velja, če uporabimo reciklirani bombaž ali drug recikliran naravni tekstil.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog