Hiše iz slame

Hiša, zgrajena iz slame, se nam na prvi pogled zdi nekaj, kar ne more biti trdno in trajno. Pa vendar je to daleč od resnice. Lep primer so slovenske butane hiše, ki jih najdemo predvsem v zahodni Sloveniji. Te hišo so bile zgrajene iz mešanice gline, slame in trstike in marsikatera botruje zobu časa že stoletje ali dve. Osnovni gradnik je bila glina oziroma zemlja, slama pa je zaradi dostopnosti (stranski produkt pri pridelavi žita) služila kot polnilo, hkrati pa je pripomogla k toplotni izolaciji objekta.

Danes je znanje o takšni gradnji zelo pomanjkljivo. Kar je pravzaprav velika škoda, saj takšen način gradnje združuje ugodne bivalne pogoje in okolju prijazno gradnjo.

Se pa slama vse pogosteje uporablja kot toplotno izolacijski material. Za nosilno konstrukcijo objekta je najbolj primeren material les, iz katerega naredimo ogrodje hiše. Slamnate bale pa uporabimo za »gradnjo« sten. Ker je nosilna konstrukcija iz lesa, slama ne služi kot nosilna konstrukcija, kot na primer opeka, temveč samo kot toplotna in zvočna izolacija. Stene iz slame zaključimo z opažem iz lesa. Najprimernejši pa so ometi iz gline, ki dobro uravnavajo vlago in temperaturo, saj dobro akumulirajo toploto.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog