Novice - Izolacija

Oglasno besedilo

Šola izoliranja 1: Izolacija podstrešja - mansarde

Objavljeno dne 21.05.2012

Streha, najpomembnejši del ovoja zgradbe v smislu zaščite objekta pred zunanjimi vplivi, je v celinski arhitekturi pri večini objektov postavljena poševno z lesenim ostrešjem – t.i. poševna streha. Tako imenovane mansarde (po francoskem arhitektu J. H. Mansartu) veljajo s svojo razgibanostjo za bolj prijeten in željen bivalni prostor.

Prijeten pa je samo v primeru, če streho oz. strešno konstrukcijo pravilno, zadostno in kvalitetno izoliramo. Pomeni, da ustrezno sestavimo in vgradimo elemente, ki nas ločujejo od neprilik okolice,
kot so: temperaturna nihanja, mraz, vročina. Zato mora strešna konstrukcija preprečevati nastajanje kondenza - vode, ki lahko trajno in relativno hitro uniči konstrukcijo.

Pravilen sestav strehe

Poleg strešne kritine, ki na gradbeno fizikalne lastnosti strehe nima vpliva, so za strešno konstrukcijo bistvenega pomena osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe:

  • zračni kanal (zagotavlja prezračevanje konstrukcije)
  • sekundarna kritina (dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo)
  • IZOLACIJA (toplotno, zvočno in požarno izolira)
  • parna zapora ali ovira (uravnava prehod vodne pare)

Sloj, ki primarno zagotavlja ugodje v prostoru in energijsko varčnost objekta je izolacija. Sodobni in tehnološko dovršeni izolativni materiali niso zgolj toplotne izolacije. Združujejo celo vrsto lastnosti od tehnično fizikalnih do praktičnih. So negorljivi, zvočno izolirajo, so trajni in dimenzijsko obstojni, zdravju prijazni, enostavno jih je vgraditi in so seveda ekonomično sprejemljivi.

Izbira izolacije z argumenti

Izbirajmo izolacije, ki nam prinašajo dodano vrednost. Če vemo, da je trenutno na trgu možnost nakupa izolacijskega materiala brez fenol formaldehidnih veziv, posezimo po njem, saj je to za notranje prostore izjemnega pomena. Omenjena izolacija so filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE® Technology – gre za novost, ki jo sicer že množično uporabljajo tako v ZDA kot tudi po Evropi. Material rjave barve, je z novo tehnologijo vezivnih sredstev postal prijeten za rokovanje, ne srbi in ne draži kože in je z vidika vgrajevanja bistveno prijetnejši za rokovanje. Z vidika uporabnika pa dodano vrednost prinaša certifikat Indoor Air Comfort, ki potrjuje, da njegova vgradnja izboljšuje kakovost zraka v prostoru.

Katere tipe izolacije uporabiti?

Za izolacijo med špirovci uporabljamo izolacijske filce Unifit 032, 035 ali 039. Pri vgradnji v običajne
razpone med špirovce jih ni potrebno dodatno fiksirati, so samonosni in dodatno označeni z linijami za enostavnejše rezanje. Kjer imamo prostora dovolj (med škarniki, pod špirovci), lahko vgradimo tudi klasičen filc Classic 040.

Spodnja tabela prikazuje potrebne debeline za enakovreden učinek po različnih kriterijih:


Kaj pa zrakotesnost in vlaga?

Poleg izolacije je v strešno konstrukcijo potrebno pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem parno zaporo ali oviro. Sekundarna kritina v obliki paropropustne folije je največkrat domena krovcev in njena vgradnja je lahko izvedena prosto preko špirovcev, na lesenem opažu ali drugih nosilnih izolacijah. Variante brez folij se zaenkrat niso najbolje obnesle.

Pomembno! Sekundarna kritina je kvalitetna paropropustna folija, pravilno položena in zlepljena. Izolacijo potem v vsakem primeru lahko vgrajujemo tesno do zgornjih slojev brez t.i. drugega zračnega kanala.

Je pa zelo pomembno ali je streha podeskana oz. ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material. Ti namreč preprečujejo izsuševanje strehe po zimskem obdobju, zato moramo biti toliko bolj pazljivi pri vgradnji parne zapore. V teh primerih nikoli ne vgrajujemo parnih ovir, temveč vedno zapore!

Kadar pa nad špirovci in v zgornji sestavi nimamo parozapornih materialov pa priporočamo parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo. To pomeni, da v konstrukciji praktično ne more priti do pojavljanja vlage. To je zelo pomembno za dolgo življenjsko dobo slojev konstrukcije in polno učinkovitost izolacijskih slojev v konstrukciji. Pri izvedbi zrakotesne strehe priporočamo rešitve s folijami in trakovi KNAUF INSULATION LDS.

Čez 14 dni bomo pregledali in opisali nekaj tipičnih konkretnih primerov, ki jih srečamo pri novogradnjah in sanacijah …


Primož Bernard, d.i.s.
Knauf Insulation, d.o.o., Škofja Loka

Vir: SLONEP

Več: http://www.knaufinsulation.si/sites/si.knaufinsulation.emaki...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog