Toplotna izolacija fasade

Osrednja naloga toplotne izolacije je zaščita objekta pred toplotnimi izgubami energije. S kakovostno izolacijo zunanjih zidov se toplotne izgube objekta in s tem raba goriva za ogrevanje močno znižata. 

Čim debelejša je izolacija, tem manjše stroške ogrevanja bomo imeli, bistveno pa si bomo izboljšali tudi bivalno udobje.

Vrsto in debelino izolacije moramo izbrati glede na podnebne in klimatske razmere. Zaradi vedno ostrejših predpisov, predvsem pa zaradi dviga zavesti o varčevanju z energijo, naj bi bila debelina izolacije, ki jo vgrajujemo, med 8 in 10 cm. Z izolacijo debeline 10 cm na zid iz opeke debeline 30 cm dosežemo koeficient toplotne prehodnosti k=0,3 W/m2K, to pa je vrednost, ki ustreza vsem zahtevam standardov. V primerjavi z zidom iz opeke debeline 30 cm brez izolacije, ki ima koeficient toplotne prehodnosti k=1,45 W/m2K, pa se toplotne izgube zvišajo skoraj za petkrat.

Vsi izolativni materiali imajo pri določeni debelini in temperaturi enakovredne toploizolativne lastnosti. Razlikujejo se v načinu vgradnje in nekaterih drugih značilnostih, na podlagi katerih se mora investitor odločiti, katera toplotna izolacija je najbolj primerna za določen objekt.

Ne glede na izbrani material pa se zaradi energijskih prihrankov in prijetnosti bivanja smiselno odločiti za debelino vsaj 6 cm. Za naše področje pa se priporoča vgradnja izolacije debeline 8 do 12 cm za zunanje opečne zidove debeline 29 cm.

Pri vseh izvedbah fasad moramo paziti na dobro izolacijo toplotnih mostov (balkonskih plošč, obrob okoli vzidanih oken, ...), kjer je treba natančno položiti toplotno izolacijo, saj toplotni mostovi močno vplivajo na toplotne izgube. To je včasih dokaj zamudno in nehvaležno delo, vendar pa z njim preprečimo kasnejše nastajanje plesni po vogalih prostorov, ob oknih, balkonskih ploščah.

V primerjavi z notranjo izolacijo je zunanja občutno dražja, seveda pa je tudi tehnično boljša. Čeprav bomo za izolacijo odšteli razmeroma veliko denarja, se nam bo naložba v nekaj letih povrnila preko prihrankov pri porabi energije za ogrevanje ali hlajenje.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog