Zvočna izolacija

Zvočna izolacija je v današnjem času prav tako pomembna kot toplotna, saj je v našem življenjskem okolju vse več hrupa, šumov in motečih zvokov. Dokazano je, da dolgotrajna izpostavljenost hrupu slabo vpliva na naše zdravje. Zdravniške raziskave pa so pokazale, da našemu zdravju škodujejo tudi zvoki, ki jih naši možgani ne zaznajo. 

Najbolj učinkovita rešitev je odstranitev vira hrupa. Ker pa to dostikrat ni možno, si lahko pomagamo z zvočno izolacijo.

Vir hrupa povzroči valovanje v prostoru, ki se po zraku in materialu širi po stenah, stropu in tleh. Zvočna izolacija je odvisna predvsem od mase oziroma debeline sten. Bolj kot je stena masivna, bolje odbija zvok. Lahke stene so primerne za ločevanje prostorov znotraj stanovanjske enote, ne pa tudi za ločevanje med stanovanjskimi enotami. Zvočno izolacijo lahkih sten lahko izboljšamo z dodatno steno, ki pa zaradi učinka zvočnega mostu ne smeta biti med seboj povezani.

Najučinkoviteje bomo hrup omejili, če bomo izolacijo vgradili na tisti steni, kjer zvok nastaja. Če zvok prihaja iz več strani, moramo izolirati tudi strop, izolacija pa mora potekati neprekinjeno tudi v vogalih.  

Strop lahko močno vpliva na kakovost izolacije, če ni pravilno sestavljen. Izdelan mora biti iz treh delov, in sicer nosilne konstrukcije, poda in plavajočega estriha. Za dobro izolacijo morajo biti vsi trije deli pravilno izdelani, še posebej pa mora biti beton, iz katerega je nosilna konstrukcija, dovolj težak in kakovosten.  

Ker se zvok prenaša tudi po steklu, moramo za dobro izolacijo celotnega prostora poskrbeti tudi za izolacijska stekla, saj so okna najšibkejša točka zvočne izolacije v hiši. Poleg oken, so šibka mesta tudi zunanja in notranja vrata, še posebej vratna krila, podboji in pragovi. Enako kot pri stenah, tudi na izolacijo vrat vpliva teža. Če želimo boljšo zvočno izolacijo, bomo vgradili težja vrata, dobra rešitev pa so tudi dvojna vrata.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog