Izvedba zvočne izolacije

Vir hrupa povzroči valovanje v prostoru, ki se širi po stenah, stropu in tleh. Najučinkoviteje bomo hrup omejili, če bomo izolacijo vgradili na tisti steni, kjer zvok nastaja. Če zvok prihaja iz več strani, moramo izolirati tudi strop, izolacija pa mora potekati neprekinjeno tudi v vogalih.
 
Zvočna izolacija je odvisna predvsem od mase oziroma debeline sten. Bolj kot je stena masivna, bolje odbija zvok. Masa zidu stene mora biti za zadostno zvočno izolacijo večja od 350 kg/m2.

Materiala, ki se najpogosteje uporabljata za zvočno izolacijo sten sta:

  • mineralna volna in
  • polistiren (stiropor).

Zvočno izolacijo izvedemo tako, da na hidroizolacijo položimo izolacijsko ploščo. Na mestih, kjer se stikata cementni estrih in stena, položimo dilatacijski trak, s čimer preprečimo prenos zvoka. Zelo pomembno je, da se cementni estrih ne dotika kakršnih koli kovinskih cevi, saj bi s tem izničili vso protihrupno zaščito, ki jo plavajoči estrih zagotavlja.

Udarni zvok hoje lahko preprečimo tako, da na ta tla položimo okoli 5 cm debelo pohodno izolacijsko ploščo (tervol, kaširan stiropor, novoterm) in čezenj vlijemo estrih. Pozorni moramo biti tudi na to, da je med estrihom in steno vsaj 1 cm prostora, da se zvok ne prenaša po stiku.

Izvedbe zvočne izolacije se moramo lotiti pravilno in natančno, zato je najbolje, da se pred izvedbo posvetujemo s strokovnjakom, ki nam bo svetoval, kateri materiali so najbolj primerni za zvočno izolacijo v objektu.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog