Toplotna izolacija strehe

Kakovostna toplotna izolacija strehe je bistvenega pomena, saj se veliko toplote izgubi prav skozi streho. Neustrezna izolacija strehe tako poveča porabo energije za ogrevanje objekta in s tem povezane stroške. V zimskih mesecih kakovostna izolacija prepreči odvajanje toplote, v poletnih pa pretirano segrevanje stavbe, to pa je še posebej pomembno, če uporabljamo podstrešje kot bivalni prostor. Pri vgradnji strešne izolacije moramo biti zelo previdni, saj je odprava napak finančno zahtevna.

Za toplotno izolacijo strehe je treba pod kritino namestiti zračni kanal, sledi sekundarna kritina in izolacija, ki je lahko nameščena v teh treh izvedbah:

  • med špirovce; 
  • nad špirovce; 
  • pod špirovce.

Pod izolacijo je nameščena parna zapora, ki preprečuje utekočinjanje pare in deluje kot zračna zapora. Preko parne zapore sledi namestitev zaključne obloge.

Za parno zaporo je pomembno, da dobro tesni in da je dobro pritrjena na druge gradbene elemente. Zaradi drugačnega zračnega tlaka v prostoru kot na prostem lahko preko špranj pride do prevelikega gibanja zraka skozi strešno konstrukcijo in posledično podhlajevanja ali pregrevanja podstrešnega prostora oziroma objekta. Za parno zaporo najpogosteje uporabljamo PE folijo, nekoliko manj pogosto aluminijsko folijo.

V posebnih pogojih je dovoljeno načrtovati strehe brez posebne parne zapore, dovolj je že zrakotesna izvedena obloga iz mavčno-kartonskih plošč. Pri tovrstni konstrukciji mora imeti toplotna izolacija precejšen toplotni upor in ustrezno konstrukcijsko sestavo.

Za kakovostno toplotno izolacijo strehe je priporočljiva vsaj 20 cm debela izolacija. Uporabimo lahko različne materiale, najpogostejša izbira pa sta steklena ali mineralna volna, saj z volno lažje in bolj tesno zapolnimo prostore med špirovci. Primerne so tudi plošče iz penjenih materialov kot so polistiren, poliuretan in penjeno steklo.

Pomembno je, da so materiali odporni in zaščiteni pred mehanskimi poškodbami in navlažitvijo. Na tržišču obstaja veliko vrst toplotno izolacijskih materialov, ki se med seboj večinoma razlikujejo v sestavi, medtem ko so si v toplotnoizolacijskih lastnostih relativno podobni.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog