Vodič

Zvišajte vrednost hiše pred prodajo 

Kadar se odločimo za prodajo svojega doma in selitev, si želimo zanj iztržiti čim več. Cene nepremičnin so na splošno odvisne od trenutnega celokupnega finančnega stanja v državi, še bolj pa od lokacije posamezne nepremičnine, zato zanje ne moremo vplivati v veliki meri. Prav tako ni več dovolj, da nepremičnino kupimo, počakamo nekaj let, nato pa jo prodamo za bistveno več, saj se je nepremičninski balon zaradi gospodarske in finančne krize že zdavnaj razpočil. Kljub temu pa lahko poskrbimo, da bo imela nepremičnina nekoliko višjo vrednost ali pa bo vsaj imela toliko dobrih lastnosti, da bo šla v promet – kar pri trenutni veliki količini nepremičnin na voljo zagotovo predstavlja veliko prednost.
 

Kakšne izboljšave so nesmiselne?

Če imate nepremičnino na lokaciji, kjer so v povprečju hiše vredne okoli 100.000 evrov, potem nikar ne računajte na to, da boste svojo nepremičnino prodali za 300.000 – ne glede na to, da je od ostalih hiš precej bolj luksuzna. V trenutni situaciji je potrebno predvsem računati na povprečne kupce, in ti iščejo predvsem rešitev svojega stanovanjskega problema, ne pa luksuz. Na prestižne kupce v takšni soseski nikar ne računajte – ti se bodo raje odločili za nakup v prestižnih soseskah, kjer imajo nepremičnine na splošno višjo ceno, ne pa za izjemo sredi povprečne ulice. V običajni soseski lahko načeloma na vrtu za hišo zgradite tudi bazen, pa se vam takšen vložek ne bo obrestoval toliko, kot bi si želeli.

Pri vsaki večji izboljšavi hiše se vprašajte, ali boste ceno dejansko lahko dvignili za toliko, kolikor boste vložili – to pa pomeni, da se velja vprašati o tem, kaj bi morali kupci po nakupu vaše nepremičnine spremeniti. Pri nepremičninah, ki niso najnovejše, se največkrat pojavi potreba po zamenjavi oken, zamenjavi strehe, novem ogrevalnem sistemu ter boljši izolaciji fasade. Preračunajte, koliko bi to naneslo in ali se zares izplača. V ulici, kjer so vse hiše obnovljene, brez nove strehe in fasade zagotovo ne boste hitro našli kupca, še manj pa za primerno ceno. A če so hiše večinoma neurejene, si lahko privoščite zgolj nekaj lepotnih popravkov, pa bo vaša hiša že delovala sveže in bo bolj zaželena.
 

Prvi vtis

Za dobro prodajo je najbolj pomemben prvi vtis. Ko potencialni kupec prispe do hiše, si želi, da bi bila lepa, ne pa zanemarjena. Torej velja razmisliti o zamenjavi precej dotrajanih vhodnih vrat, o ureditvi okolice ter fasadi – to lahko sveže prepleskate v zanimivo barvo, pa bo hiša takoj delovala bolj »nova« in vzdrževana. Razmislite o kakšnem grmičku na zelenici, rožah v koritih, odstranitvi zarjavelega poštnega nabiralnika, zamenjavi ploščice s hišno številko – to so drobnarije, ki ne stanejo veliko, a imajo velik učinek.
 

Drobne prenove v notranjosti

V notranjosti lahko svoj dom najbolje spremenite tako, da ga prepleskate. Uporabite nevtralne barve (bele in bež), ki delujejo najbolj sveže. Po pleskanju pohištva, dekoracije in druge opreme ne postavite nazaj tako, kot je bila – odstranite vse nepotrebno. Ljudje se ob večletnem bivanju v hiši hitro navadimo svojih stvari, potencialni kupci pa lahko v njih vidijo zgolj navlako. Bolje je torej, da temeljito pospravite in daste kupcu pri ogledu že priložnost, da si v hiši zamisli svoje stvari.

Poskrbite, da bo vaš dom svetel. Razprite žaluzije, odgrnite zavese, predvsem pa zamenjajte žarnice in prostore dobro razsvetlite z lučmi. V majhnih prostorih ali prostorih z malo okni ter zato manj svetlobe se izplača na stene obesiti ogledala, ki jih optično hitro povečajo in tudi razsvetlijo.

Če boste v hiši pustili pohištvo, naj bo to na videz dobro ohranjeno. Predvsem je to pomembno pri kuhinji, kjer velja zamenjati dotrajane stare ročice za odpiranje predalnikov in omaric, pogosto pa lahko na videz odločilno vpliva tudi nova pipa na kuhinjskem koritu. Tudi v kopalnici po potrebi zamenjajte pipo, predvsem pa poskrbite za stilno urejenost – presenetljivo, kako lahko videz spremenijo barvno usklajene sveže brisače na držalih ter kopalniške preproge v enaki barvi.

Poskrbite tudi za lep videz tal. Običajno se ne izplača zamenjati talnih oblog, saj je to za prodajalca velik strošek, zaradi katerega cena žal ne bo višja – nujno pa je, da talne obloge očistite, še zlasti, če imate mehke talne obloge (tapison, itison, preproge).
 

Za kaj so kupci pripravljeni odšteti več?

Vsi se zavedamo, da velik del stroškov v gospodinjstvu predstavljajo stroški porabe energije. Kupec vas bo gotovo podrobno izprašal o stroških za ogrevanje, in če vam ti vsak mesec povzročajo sive lase, jih bodo gotovo tudi novemu lastniku. Ogrevalni sistem je torej zagotovo ena tistih večjih investicij, ki se še najbolj izplača, če želite svojo hišo prodati hitro in za čim višjo ceno.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog