Vodič

Nasveti za prodajo stanovanja ali hiše

Prodaja stanovanja ali hiše je običajno dolgotrajen proces, ki od prodajalca zahteva kar nekaj energije. Postopek prodaje nepremičnine teče po določenem vrstnem redu, ki ga je smiselno poznati in upoštevati.

Preštevilni prodajalci stanovanj, hiš in drugih nepremičnin, vse prepogosto mislijo, da je prodaja nepremičnine enostavna in hitra. Največkrat v enem izmed brezplačnih spletnih oglasnikov objavijo oglas, nato pa sedijo pri telefonu in čakajo, na množico telefonskih klicev zainteresiranih kupcev. A telefon običajno ne zvoni, ali pa zvoni zelo redko. Takšen pristop je stvar preteklosti. Danes je trg zasičen s ponudbo rabljenih in novih stanovanj ter hiš, kupci pa so pri nakupu zelo previdni. Za svoj denar želijo dobit kar največ. Temu se morajo prodajalci prilagoditi, še posebej tisti, katerih nepremičnine niso na najboljših lokacijah.

Prodaja nepremičnine se začne pri določanju cene. Previsoko nastavljena cena bo kupce odbijala, če bomo ceno postavili prenizko, pa za stanovanje ali hišo ne bomo dovolj iztržili. V naslednjem koraku nepremičnino pripravimo na prodajo in si priskrbimo vso dokumentacijo, ki jo bomo morebitnim kupcem dali na ogled. Sledi oglaševanje. V različnih oglasnikih je množica oglasov in slabo pripravljen oglas se bo izgubil v množici. Dobro pripravljenemu oglasu bodo sledili prvi klici ljudi, ki jim je nepremičnina vzbudila zanimanje. Nekateri se bodo odločili za ogled hiše ali stanovanja. Zanje moramo ogled pripraviti premišljeno, da bomo ustvarili željo po življenju ravno v naši hiši. Ko se kupec odloči za nakup in se dogovorimo za ceno, se začne administrativni postopek prodaje, pri katerem je smiselno, da imamo pomoč pravnika ali druge izkušene osebe. V tem koraku mora prodajalec tudi plačati davek na promet z nepremičninami. Za konec pa nepremičnino predamo kupcu.

Objavili smo nasvete, kako naj bi potekal postopek prodaje. Postopek je enak, če prodajamo nepremičnino sami ali pa najamemo nepremičninskega posrednika ali nepremičninsko agencijo. Če najamemo posrednika, bomo imeli manj dela, saj bo večji del opravil izvedel posrednik.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog