Prenova zvočne izolacije

V okolju, kjer živimo in delamo, je vse več motečih zvokov in šumov, ki močno obremenjujejo človekovo telo in tudi okolje. Da je zvočna izolacija slaba, običajno ugotovimo šele, ko enkrat že bivamo v hiši ali stanovanju.

Zvok se po stavbah prenaša na dva različna načina:

  • po zraku – to je zvok, ki nastane med govorom, poslušanjem radia, glasbe,…
  • po konstrukciji – najpogostejši zvok, ki se tako prenaša, je zvok hoje, premikanja pohištva ipd.; imenujemo ga tudi udarni zvok.

Najbolj učinkovita rešitev je odstranitev vira hrupa. Ker pa to dostikrat ni možno, si lahko pomagamo z vgradnjo zvočne izolacije.

Večjo kot ima maso zid (kg/m2), toliko boljši je učinek, ker se zvok odbija in s tem se njegov prehod skozi zid zmanjša. Dobro izolativne stene so tiste, ki imajo maso večjo od 350 kg/m2.

Odvisno od vira hrupa, ki ga želimo zmanjšati, izberemo ustrezen način zvočne izolacije.

Najpogosteje nas motijo zvoki, ki se prenašajo preko konstrukcije iz zgornjega nadstropja. Ta problem je še najpogostejši v večstanovanjskih stavbah, predvsem tistih starejšega letnika. Najučinkovitejši način izvedbe zvočne zaščite je izvedba tako imenovanega plavajočega poda. Zvočna izolacija se izvede tako, da po tleh položimo trdo izolacijsko ploščo v debelini vsaj 4 cm. Čez njo vlijemo cementni estrih, lahko pa položimo tudi suhi estrih z uporabo lesenih plošč. Povsod, kjer je možno, da pride do stika estriha s steno, položimo dilatacijski trak, ki onemogoči stik estriha s steno. S tem preprečimo prenos udarnega zvoka in dejansko zagotovimo izvedbo »plavajočega« poda. Pomembno pri tem je, da se estrih nikjer ne dotika kovinskih cevi (vodovod, ogrevanje), saj bi s tem izničili vso protihrupno zaščito, ki jo plavajoči estrih zagotavlja.Kadar ne moremo posegati v zgornje nadstropje (na primer zaradi drugih lastnikov), hrup lahko omilimo z namestitvijo izolacije na strop.

Pogosto je moteč tudi hrup, ki zaradi pretankih sten prihaja iz sosednjega prostora oziroma stanovanja. Hrup najučinkoviteje ustavimo tako, da zgradimo dvojni zid. Na obstoječo steno namestimo vsaj 5 centimetrov ustrezne zvočne izolacije, ki jo zazidamo, najbolje z opeko. Na ta način sicer izgubimo nekaj stanovanjske površine, vendar je taka izvedba veliko bolj učinkovita, kot, če bi zvočno izolacijo zaprli samo z mavčnimi ploščami.

Poleg sten so pogosto problematična tudi vrata, okna in druge odprtine, ki zaradi svoje majhne mase dobro prepuščajo zvok. Izjema so tista vrata, ki so že polnjena z ustrezno izolacijo. Najbolje zvočno izolirana so vrata iz masivnega lesa.

Omejimo lahko tudi prehod zvoka, ki ga povzročamo sami, na primer z igranjem glasbenih inštrumentov, glasnim gledanjem televizije ali poslušanjem radia oziroma želimo preprečiti prenos zvoka iz strojnice stavbe (ogrevanje). V takšnih primerih, kadar nimamo dovolj masivnih sten, uporabimo izolacijo, ki dobro absorbira/vpija zvok. Takšne vrste izolacije pogosto vidimo v snemalnih studiih ali v kino dvoranah. Izolacijo ustrezno prilepimo na steno.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog