Zamenjava strešne kritine

Za zamenjavo strešne kritine se najpogosteje odločimo, kadar je ta dotrajana do te mere, da ne služi več svojemu namenu. Vse pogosteje pa se za menjavo odločimo tudi zaradi želje po boljših izolacijskih lastnostih strehe, saj vgradnja toplotne izolacije s spodnje strani ni mogoča.

Včasih se moramo tudi vprašati, ali je streho dejansko treba menjati? Streha, ki je sicer že lahko razbarvana in v različnih odtenkih, umazana zaradi onesnaženega zraka, predvsem v urbanih območjih, kjer je veliko izpustov prahu in drugih snovi, ali pa jo je na severno strani napadel mah, navsezadnje niti ni potrebna obnove, če še opravlja svojo nalogo. Osnovni namen strehe je zaščita pred dežjem in ne doseganje določenega estetskega videza, pa čeprav ji včasih rečemo tudi peta fasada.

Kadar so poškodovani le posamezni strešniki, jih zamenjamo. Res pa je, da bo v primeru, da je streha starejša, opaziti razliko v barvi. Na ta način ustrezno vzdržujemo kritino in ji tako daljšamo življenjsko dobo, saj ni razloga, da bi zaradi nekaj strešnikov menjali celotno kritino.

Pri menjavi kritine se držimo pravila, da ima nova kritina enako ali manjšo težo, kot stara. To je še posebej pomembno, če nismo prepričani, kakšna je nosilnost ostrešja. Poleg tega je izbira nove kritine odvisna od:

  • geografske lege;
  • naklona ostrešja;
  • oblike strehe;
  • finančnih možnosti.

Ko računamo stroške menjave kritine, ne smemo gledati samo na ceno posamezne vrste kritine, temveč tudi na ostale strešne elemente kot so: pritrdila, obrobe, žlebove, snegolove, odzračnike, odkapnike, zaščitne mreže (za zaščito pred pticami in mrčesom) itd., ki vplivajo na končni strošek menjave kritine.

Pri menjavi posvetimo dovolj pozornosti izbiri izvajalca, razen, če streho menjamo sami. Slabo ali površno izvedena krovska dela bodo imela za posledico to, da bo nova kritina mogoče še slabše opravljala svojo funkcijo kot stara streha. Zato bodimo pozorni tudi na garancije, ki nam jih nudijo proizvajalci kritin in polagalci kritin.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog