Prenova toplotne izolacije

Eden najpogostejših posegov pri obnovi zunanjosti stavbe je danes vgradnja toplotne izolacije. Z vgradnjo sodobne toplotne izolacije ne le zmanjšamo porabo energenta za ogrevanje, temveč prispevamo tudi k čistejšemu okolju, saj z zmanjšanjem porabe zmanjšamo tudi škodljive emisije.

V klasično grajenih objektih lahko poraba preseže 200 kilovatnih ur na kvadratni meter ogrevane površine na leto (kWh/m2). Deset kilovatnih ur predstavlja približno liter kurilnega olja ali kubični meter plina. Za ogrevanje neizolirane hiše, velike 100 m2 porabimo tudi 2.000 litrov kurilnega olja. Strošek za ogrevanje je tako vse prej kot zanemarljiv. Za primerjavo povejmo, da imajo današnje energetsko učinkovite hiše toplotno porabo pod 50 kWh/m2, seveda pa je možno doseči tudi manjšo porabo, tudi do 15 kWh/m2.

Koliko izolacije potrebujemo, predpisujejo standardi. Danes se vgrajuje približno 10 do 15 centimetrov izolacije (toplotna prehodnost (U) je približno 0,30 W/m2K), odvisno od tipa izolacije in geografske lege. Zavedati pa se moramo, da standardi zgolj predpisujejo minimalno zahtevano debelino izolacije. Vsekakor pa lahko vgradimo tudi več izolacije. Gledati moramo v prihodnost, ko bodo standardi bolj zaostreni, cene energentov pa zagotovo višje.

Pri načrtovanju toplotne izolacije moramo upoštevati:

  • obliko zgradbe oziroma razmerje med zunanjo površino in volumnom stavbe;
  • lastnosti že vgrajenih materialov;
  • krajevne podatke o projektni zunanji temperaturi;
  • globalno sončno obsevanje (za izračun pribitkov, ki jih dobimo zaradi sevanja sonca).

Na osnovi zbranih podatkov nam bo projektant izračunal, kakšno je trenutno stanje naše hiše in nam na podlagi rezultatov svetoval ustrezno debelino izolacije. Ni odveč podatek, da v starejših objektih več kot 70 % toplotnih izgub odpade na zunanje zidove in streho. Seveda pa je treba najti kompromis med debelino izolacije in izgubami, ki smo jih pripravljeni tvegati. Pri vgradnji nekaj deset centimetrov izolacije lahko strošek izolacije in vgradnje (debelejše sloje je zaradi teže potrebno ustrezno sidrati) preseže znesek, ki bi ga s tem privarčevali pri ogrevanju.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog