Prenova in zamenjava žlebov

Kljub temu, da žlebovi ne predstavljajo velike površine na objektu, imajo dve pomembni funkciji:

  • polepšajo podobo objekta in
  • odvajajo meteorno vodo s strehe stran od objekta.

Najpogosteje menjamo žlebove istočasno z menjavo strešne kritine ali ob adaptaciji ostrešja. Zahteva po menjavi nastane lahko tudi prej zaradi pojava imenovanega perforacija pločevine (preluknjanja) zaradi dotrajanosti. V tem primeru popravilo najverjetneje ne bo mogoče, zato je treba žlebove zamenjati.

Med najbolj pogosto vgrajene žlebove spadajo žlebovi iz pocinkane barvne pločevine oziroma aluminijaste barvne pločevine. Spoje zaključujemo s posebnimi tesnilnimi masami, ki jih moramo tekom življenjske dobe samega žlebu tudi obnoviti. Sama življenjska doba takih žlebov, na primer iz pocinkane pločevine, naj bi bila od 20 do 30 let. Razlog za tako razširjeno uporabo je predvsem cenovna dostopnost. Med dražje žlebove sodijo tisti, ki so izdelani iz nerjavne pločevine, titancinka in bakra. Njihova življenjska doba naj bi bila več kot 70 let. Dodatna prednost je tudi, da se spoji spajajo z lotanjem, kar omogoča dodatno vodotesnost na daljši rok.

Pri dimenzioniranju žlebov se držimo pravila, da je vsak kvadratni meter strehe presek žleba in odtočnih cevi 1 cm2. Enkrat letno se priporoča tudi pregled in čiščenje žlebov. Še posebej, če so v bližini žlebov drevesa, katerih listje bi žlebove lahko zamašilo. Pri pregledu preverimo tesnost vseh spojev in opravimo morebitna popravila.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog