Menjava oken

Kljub temu, da marsikatero okno še vedno opravlja svojo nalogo in bi mu z novo plastjo laka brez težav še za nekaj let podaljšali življenje, smo običajno prisiljeni v menjavo z novim oknom, da bi ugodili današnjim standardom, ki narekujejo čim boljšo toplotno zaščito.

Pri menjavi okna se bomo srečali z naslednjimi stroški:

  • nakup novega okna;
  • demontaža, odvoz in deponiranje starega;
  • vgradnja novega okna;
  • popravilo poškodovanega ometa;
  • nakup novih okenskih polic.

Odločitev ali izbrati lesena, lesena z aluminijem ali okna iz umetnih mas je stvar posameznika. Glede na to, da je Slovenija dežela, bogata z lesom, bi lahko dali prednost lastnim proizvodom. Da v želji narediti hišo čim bolj ekološko vanjo nato vgradimo okna, katerih transport je bil dolg nekaj tisoč kilometrov, ni ravno dejanje ekološke zavesti.

Pri menjavi okna moramo biti predvsem pozorni na izbiro ustreznih dimenzij. Nov okenski okvir bo zavzel več prostora kot stari, kar pomeni, da bo v prostoru manj svetlobe. Ali se bomo s tem dejstvom sprijaznili ali pa bomo morali povečati okensko odprtino, kar pa pomeni tudi večji strošek. Poleg drugačne dimenzije svetle odprtine moramo biti pozorni tudi na prostor za rolete, saj novi modeli rolet zavzamejo manj prostora kot stare, torej so tudi špalete manjše. Rolete pa lahko nadomestimo tudi z ustreznimi žaluzijami. Izbiramo lahko med notranjimi in zunanjimi ali takimi, ki so vgrajene med dvema stekloma.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog