Vprašanja - NačrtovanjeAli lahko zazidljivo parcelo rezmejimo na gradbeni del?

VPRAŠANJE:

Z možem imava parcelo veliko cca. 730 m2, gradila bova hišo 13x10m (K+P). Prosila sva za informativni izračun komunalnega prispevka in informacijo ali je vsa parcela tudi gradbena parcela. Če je tako, bo strošek izredno velik (ok. Ljubljane), če pa spremeniva in najina parcela ni v celoti tudi gradbena se pa kar nekaj pozna. Pri tem upoštevava, da mora biti razmerje pozidanega in nepozidanega 40:60. Torej, če bi bila gradbena parcela velika le cca. 500 m2. Geodet je rekel, da mora to "razmejiti" kje in kaj je gradbena parcela, projektant pa, da ne rabimo iz ene parcele sedaj narediti dve. Je sploh možno, da zazidalno parcelo mer 730 m2 razmejimo na 500 m2 gradbene parcele? Kako, kdo, kje?

(jjasna)


ODGOVOR:

Je možno, vendar pa ne vidimo druge možnosti, kot da del, na katerem bo postavljena zgradba, postane samostojna parcela. Gradbeno dovoljenje se namreč vedno nanaša na določeno parcelo, ne pa na njen del. Svetujemo, da se glede izvedbe obrnete na geodeta, saj opis postopka žal presega namen te rubrike.

Odgovor je pripravila pravna pisarna JK Group.

09.06.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog