Novice - Gradbeni materiali

Oglasno besedilo

Prijavite se za prestižno arhitekturno nagrado Wienerberger Brick Award '16

Objavljeno dne 23.12.2014

Vse od začetka novembra lahko arhitekti prijavijo svoja najboljša opečna dela na Wienerberger Brick Award '16.

Wienerberger Brick Award

Največji svetovni proizvajalec opeke, podjetje Wienerberger, v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije tudi tokrat razpisuje natečaj za najboljši arhitekturni opečni projekt, ki ima priložnost, da postane del večjega mednarodnega natečaja Brick Award 16.

Omenjena prestižna nagrada se tistim najboljšim opečnim projektom, ki puščajo močan vtis in zapomnljivost v arhitekturi, podeljuje že desetletje. Leta 2004 se je namreč v znak temu, da se opeka kot gradbeni material marsikdaj podcenjuje in ne ceni kot eden najstarejših in najbolj vzdržljivih gradbenih materialov, pričela podeljevati Wienerberger Brick Award nagrada, ki še danes deluje kot glavni promotor estetike in funkcionalnosti opeke v gradnji.

“Brick Award '16” daje velik poudarek na naravno integracijo z okoljem, geometrijo, karakteristiko, kakovost gradnje in osvetlitve. Da bi se projekt lahko prijavil na natečaj, mora biti zaključen v letu 2013 ali kasneje, ter v veliki meri ustvarjen iz opeke. Ocenjevalo se bo tako nove, obnovljene kot rekonstruirane zgradbe, ki so energetsko učinkovite in ekološko sprejemljive. Prijavljen arhitekturni projekt mora predstaviti, na kak način bo izboljšal kakovost življenja oz bivanja v njem, ter ob tem utelešati odgovoren in vzdržen pristop do arhitekture. Pred prijavo projekta je prav tako potrebno biti pozoren, za katero kategorijo se projekt prijavlja. Uporaba Wienerberger opečnih materialov ni pogoj za prijavo na “Brick Award '16”.

Tekmovanje nam bo tako predstavilo tiste najboljše in realizirane opečne arhitekturne rešitve, ki na drugačen in inovativen način v izvedbi uporabljajo opeko bodisi za fasado, zidove, pločnike, strehe ipd. Cilj natečaja je izbrati vsaj pet najboljših slovenskih projektov, ki jih bo določila strokovna komisija, v sestavi priznanih arhitektov in projektnega vodjo v podjetju Wienerberger SEE Tomislava Franka.
 

Kategorije, znotraj katerih lahko predlagate svoje projekte, so:

  • Stanovanjska raba: eno- in večstanovanjske hiše.
  • Javna raba: tisto, kar je dostopno za javnost, na primer za namene izobraževanja, socializacije ali druge namenske javne površine.
  • Ponovna uporaba: “nov namen”, kreativne in navdušujoče obnove posameznih stavb.
  • Urbane dopolnitve: sledenje trendom urbanizacije v okolju, kjer vse bolj primanjkuje prostora, in kjer pokažemo svojo inovativnost, vendarle kljub vsemu spoštujemo obstoječo situacijo in okolje.
  • Trajnostna integracija: ko pokažemo okoljsko in družbeno odgovornost z uporabo lokalnih virov in / ali vračanjem skupnosti.


"Da se lahko tudi dela slovenskih arhitektov postavijo ob bok tistim svetovnim, je gotovo dokaz priznanje našim sosedom, lanskoletnemu zmagovalcu Wienerberger Spezial Prize nagrade gospodu Andrija Rusanu iz Hrvaške. Tovrstna priznanja pa poleg finančne nagrade arhitektom prinašajo določeno slavo ter spoštovanje tako v strokovni kot širši javnosti. Zato smo še posebej ponosni, da smo lahko del te zgodbe," je povedal SEE produktni vodja v podjetju Wienerberger, Tomislav Franko.

Zmagovalec mednarodnega natečaja Brick Award 16' bo prejel zelo privlačne nagrade. Glavna nagrada bo v vrednosti 7.000 evrov, vsi preostali štirje dobitniki v ostalih kategorijah pa prejmejo nagrade v vrednosti 5.000 evrov.

Natečaj bo potekal na dveh ravneh – regionalni in mednarodni. Projekti se lahko prijavijo preko spleta na spletni strani www.wienerberger.si vse od 1. novembra 2014 do 31. marca 2015. Pravico do sodelovanja imajo vsi arhitekti, katerih delo je bilo realizirano v Sloveniji v obdobju leta 2013 do danes. Vse podrobnosti o prijavi bodo dostopne tudi na Facebook strani Wienerberger Slovenija.

####

Podjetje Wienerberger je največji proizvajalec opeke na svetu ter vodilni proizvajalec opečnih strešnih kritin v Evropi. Gradbeni material in značilnosti opeke predstavljajo zdrav, ekonomski in energetsko učinkovit način življenja, kar prispeva k izvajanju energetsko učinkovitih domov, z nizko potrošnjo, kot so pasivne ali solarne hiše. Trajnostna doba 100 let in več je tista, ki dodaja Wienerberger proizvodom dodano vrednost.

 

Kontaktne osebe:

Katja Grabrovec, PR/SM Specialist, +386 41 829 180, [email protected], Agencija Novelus d.o.o., Ulica heroja Nandeta 37, 2000 Maribor, www.novelus.si.

Urška Vouri, PR Wienerberger, +386 31 681 708, [email protected], Wienerberger Slovenija d.o.o., Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, www.wienerberger.si.

Vir: SLONEP

Več: http://www.wienerberger.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog