Vprašanja - Gradbeni materialiAli je hiša potresno varna?

VPRAŠANJE:

Pred kratkim sem kupil hišo. Hiša pa je stara približno 25 let. Pri obnovi kleti sem naredil v zunanji steni hiše dodatno odprtino za okno. Med prebijanjem stene sem postal pozoren na gradbene materiale, ki so se uporabljali pri gradnji kleti. Namreč opazil sem, da so zunanje stene zidane iz opeke, ki se uporablja za ograjo. Na notranji strani za ograjno opeko pa je še dodatno zidana navadna opeka, ki se uporablja za npr. obzidanje dimnika. Ta opeka pa je zidana po višini (in ne po širini). Tako, da ti dve vrsti opeke skupaj tvorita zunanjo nosilno kletno steno. Ta stil gradnje je uporabljen samo v zgornji polovici stene (ki gleda nad zemljo-očitno kot okras, saj ima razgiban relief). Ostali del (spodnji del) stene, pa je grajen iz betonskega zidaka. Sedaj me najbolj skrbi nosilnost takšne stene in kaj naj pričakujem. Za zdaj na hiši ni nobenih razpok. Zanima me ali lahko S staranjem te stene pričakujem težave (morda bo ograjna opeka začela s starostjo hitro propadati in bo zmanjšana nosilnost)? Zanima me torej, kakšne izkušnje imate s takšno gradnjo in kaj naj pričakujem? Ali je treba ojačati kletno steno?

(gradbeni materiali)


ODGOVOR:

Objekt je bil verjetno grajen po takrat veljavnih predpisih in najverjetneje ne ustreza današnjim standardom. Seveda pa to ne pomeni, da ni potresno varen. Kleti se še danes delajo iz podobnih betonskih zidakov, spremenile so se predvsem zahteve za nosilne stene nad terenom. Glede na to, da do sedaj ni bilo opaziti nobenih vidnih poškodb objekta, je ta najverjetneje solidno zgrajen in dodatno ojačanje kleti ni potrebno.

31.03.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog