Vprašanja - ProdajaProdaja polovice hiše na dražbi in posledice zame?

VPRAŠANJE:

Sem lastnica 1/2 hiše, drugo 1/2 hiše pa sta lastnika zastavila pod hipoteko. Njihova polovica hiše se bo prodajala na javni dražbi. Hiša ni razdeljena in po mojem mnenju ni deljiva. Kaj se bo dogajalo z mojo polovico, ker nimam denarja da bi uveljavljala predkupno pravico.

(Nina)


ODGOVOR:

V vašem primeru niste podali ravno veliko podatkov, da bi vam lahko dali jasni odgovor, zato vam lahko na splošno povemo.

Vaš novi solastnik bo imel, tako kot imate vi, pravico do uporabe vsakega dela nepremičnine do višine solastniškega deleža.

Če le obstaja možnost za delitev v naravi, potem poskusite to urediti v okviru nepravdnega postopka, ali pa zahtevati, da sodišče uredi predpisano souporabo nepremičnine, da se boste izognili morebitnim sporom.

Vsekakor pa bo najbolj pomemben v celotni zadevi vaš odnos in poskus sožitje bivanja med vami in novim solastnikom.

Realno pa obstaja tudi velika možnost, da nepremičnine, če nima "čistega" stanja kot taka na dražbi morda ne bo prodana.

26.10.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog