Vprašanja - Pred prenovoAli potrebujemo gradbeno dovoljenje za ureditev mansarde z zunanjim vhodom?

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni! Z dekletom se odločava za skupno življenje pri njej doma. Svoje prostore bi si lahko uredila v zgornjem nadstropju (mansarda). Želela pa bi si zgraditi stopnice za lasten vhod in nadstrešek nad stopnicam (stopnice bodo potekale ob steni hiše). Prav tako bi rada naredila nad obstoječem vhodom nadstrešek v velikosti približno 1,5m X 2m, s katerim bi pridobila v zgornjem nadstropju nekaj prepotrebnega prostora za povečanje kopalnice. Ali morava za ta dela, ki sem jih navedel, zaprositi za gradbeno dovoljenje oziroma urediti kakšne druge papirje.

(Sigismund)


ODGOVOR:

Nedvomno, za navedene gradbene posege v nepremičnino morate pridobiti gradbeno dovoljenje.

Glede vlaganja v mansardo vam svetujemo tudi, da svoj vložek zaščitite, ali z udeležbo na solastniškem delu nepremičnine ali s priznanjem vložka, če bi ga dobili izplačanega od lastnika nepremičnine v različnih življenjskih primerih. Oboje imate možnost urediti pogodbeno.

25.05.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog