Novice - Zakonodaja

novica

Začetek veljavnosti nepremičninskega zakona

Objavljeno dne 24.05.2003

Danes je začel veljati zakon o posredovanju v prometu z nepremičninami. Večina določb predvideva večmesečno prehodno obdobje, kar še posebej velja za obvezno zavarovanje nepremičninskih posrednikov za napake pri posredovanju. Še daljše prehodno obdobje velja za pridobitev licence nepremičninskega posrednika. 

Takoj pa veljajo določbe glede pogojev za opravljanje dejavnosti: v podjetju mora biti vsaj ena oseba, ki ima urejeno pogodbeno razmerje za področje nepremičnskega posredovanja. V primeru, da je teh oseb več, mora podjetje zagotoviti vsaj dva ločena prostora, takoda je eden na voljo za stranke.

Ravno tako že velja določba , da je oglaševanje dovoljeno le v zato predvidenih medijih. Prepovedano je oglaševanje z letaki po poštnih nabiralnikih in neposredno v stanovanjskih stavbah.

Pomembna sprememba, ki je v veljavi že ob dnevu veljavnosti novega zakona (člen 16) je, da mora biti pri vsakem nepremičninskem oglasu biti obvezno navedena cena nepremičnine, starost ter površina.

Kazni za kršitve  po novem zakonu so precej visoke, najnižja kazen za posameznika (agenta)znaša 50.000 SIT naprej, za odgovorne osebe od 250.000 SIT naprej, za nepremičninske družbe pa od 2 mio naprej.

Op. V prejšnji verziji te novice je prišlo do napake, kjer je bila navedena minimalna kazen 20 mio SIT. Z napako se opravičujemo.

Vsekakor vam svetujemo, da si preberet uradno verzijo zakona, ki je bil objavljen v Uradnem listu.

Povezave:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog