Vprašanja - Zakonodaja
Število ustreznih rezultatov: 334
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Katere dovoljenje potrebujem za vgradnjo greznice? (gradnja greznice)
Kupil sem staro hišo, ki je bila zgrajena pred letom 1967 in me zanima, če je potrebno gradbeno dovoljenje za vgraditev "ROTO" greznice. Hvala! ... (SLONEP)
Predolgo sojenje-kaj lahko storim? (Pro. Ž-)
Sodni postopek glede delitve skupne lastnine po razvezi se mi vleče že več kot 6 let in mi ne da spati. Kaj lahko storim, kajti zdi se mi, da sodišče predolgo zavlačuje - naroki se vseskozi prestavljajo, določajo se novi izvedenci. Prosim za kakšno strokovno idejo, zagotovo jo imate! ... (SLONEP)
Novela ZK-1 in vpis pravice s pomočjo odvetnika? (Pro. Ž-)
Nekje sem slišal, da se obeta sprememba Zakona o zemljiški knjigi, ki nam bo fizičnim osebam preprečila direktno vložitev lastnega ZK predloga. Ali je to res, kaj pa moje pravice? Ali res za vse potrebujemo odvetnike? ... (SLONEP)
Dovoljenje za nadstrešek? (Zdeni)
Živimo v vrstnih hišah, ki so zgrajene zelo moderno in nimajo skoraj nobenega napušča, tako da so nam dež, sneg ter ostali vremenski dejavniki zelo uničili lesena vhodna vrata, želeli bi narediti enostaven nadstrešek na vhod, da bi zaščitili vrata. Zanima nas ali je potrebno soglasje oziroma dovoljenje in če, od koga?... (SLONEP)
Upravljanje večstanovanjskih stavb in nov pravilnik? (Robert)
Pozdravljeni. Zanima me, ali je Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb že sprejet in torej velja, in če je, kdaj je bil objavljen? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Rober. ... (SLONEP)
Spremembe na nepremičninskem trgu po vstopu v EU? (tjaša)
Pozdravljeni! Zanima me do kakšnih sprememb je prišlo, odkar smo vstopili v EU? So bila kakšna prilagajanja EU? Zahvaljujem se vam za odgovore. Lp,Tjaša.... (SLONEP)
Predpisi o zvočni zaščiti pri gradnji dvojčkov? (gradnja dvojčka)
Ali mora imeti stanovanjski dvojček kot samostojna stanovanjska zgradba v stiku s sosedom -dvojčkom svojo steno ali je lahko skupna? Ali obstajajo na tem področju kakšni predpisi? Kupili smo dvojček, ki ima s sosedom skupno steno debeline 20 cm. Sedaj imamo velike probleme zaradi zvoka. Hvala! ... (SLONEP)
Kaj vse se upošteva v stanovanjski površini? (Minja)
Pred enim tednom sem kupila novo stanovanje. Takoj sem izmerila površino in ugotovila neskladje z izmerjeno površino investitorja. Vprašljiv je namreč del stene, v katero je vgrajen kotliček za WC, saj se ta stena potem konča nekje na sredini višine kopalnico in tvori tako neke vrste poličko. Se ta del šteje? ... (SLONEP)
Odkup nepremičnine zaradi javnega interesa? (nikki)
Zanima me, kaj vpliva na ceno pri odkupu nepremičnine za javni interes (država), če si v prodajo prisiljen. Ali lahko tržno ceno nepremičnine zvišaš zaradi selitve, stresa in drugih posledic selitve ter prisile v odkup, in kakšne so odškodnine v takih primerih. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Koliko stane sprememba namembnosti? (Tomi)
Spoštovani! Imam zemljišče, ki je napol sadovnjak, napol pa njiva. Zanima me, če je kakšna razlika kateremu delu zemljišča spremenim namembnost. Mislim na razliko v stroških. Hvala in lp.... (SLONEP)
Ali zabojnik za smeti v novem večstanovanjskem objektu predstavlja del osnovne opreme? (Milan Cvek)
Ali v novem večstanovanjskem objetku zabojnik za smeti predstavlja del osnovne opreme, ki jo mora zagotoviti investitor oziroma prodajelec, ali to predstavlja dodaten strošek in investicijo kupcev stanovanj (poleg že plačane kupnine za stanovanje)? Hvala vnaprej za odgovor! ... (SLONEP)
Kolikšna je razlika v ceni spomeniško zaščitene in nezaščitene hiše? (Urška)
Zanima me, kolikšna je razlika v prodajni ceni med hišo, ki je zaščitena kot kulturna dediščina v primerjavi z enako veliko hišo, ki ni zaščitena kot kulturna dediščina? Kako se izračuna oz. določi prodajna cena take hiše, ki pa je v zelo slabem stanju? Hvala.... (GRADIMO.si)
spomeniško varstvo hiše (simon)
Imamo hišo staro 100 let in je pod spomeniškim varstvom. Baje ne moremo posegati (obnovljati) v hišo brez določenih izpolnjenih pogojev oz. mora biti ta obnova v skladu z nekimi pogoji. Zanima me ali je to res? Mislim, malo se mi zdi neumno da ne bi smel po svojih željah obnoviti hišo, ki je vendar naša last in zakaj ne bi smel... Konec koncev bi bila popolnoma druga zgodba če bi k obnovi primaknila svoj delež sredstev država oz. primerna inštitucija, sicer ne vidim smisla v vsem skupaj. Zanima me ali mi lahko kako pomagate z odgovorom oz.nasvet kam se sploh lahko obrnemo. LP, Simon iz prekmurja... (GRADIMO.si)
Kako naj prodam zemljišče? (NN)
Mati bi sinu in njegovi zunajzakonski partnerici prodala zemljišče v obliki prodajne pogodbe, vsakemu polovico. Njen sin in takoimenovana  "snaha" bi bila potem lastnika parcele vsak do polovice. Ali v tem primeru veljajo pravila o predkupni pravici? Ali je od UE potrebna odobritev pravnega posla oz. potrdilo, da odobritev ni potrebna? Prosim za nasvet, kako naj to izpeljemo, da bo čim manj zapletov in čim manj stroškov? ... (SLONEP)
Ali se pri gradnji hiše upoštevajo predpisi o požarni varnosti? (Tone)
Zanima me, če obstajajo kakšni predpisi, koliko morata biti posamezni individualni hiši odmaknjeni drug od druge glede požarne varnosti?... (SLONEP)
Ali smo upravičeni plačila upravne takse pri gradnji kot mlada družina? (Debby)
S fantom sva dala vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Slišala sva, da so mlade družine oproščene plačila upravne takse za izdajo gradbenega dovoljenja. Veva tudi, da je pogoj starost staršev do 30 let, ali do 35let in še noben otrok ni šoloobvezen. Jaz imam 29 let, fant 32. Imava sina starega 2 meseca. Trenutno živiva pri njegovih starših, s tem, da sva jaz in sin začasno prijavljena na tem naslovu. Gospod na upravni enoti zahteva potrdilo o skupnem gospodinjstvo, kjer pa ni razvidno da sva s sinom tam prijavljenja (saj sva le začasno). Zanima me, ali je res pogoj za mlado družino skupno gospodinjstvo? Kaj pa, če bi zaradi prostorske stiske živela vsak na svojem naslovu in bi želela graditi? Ali to ne spada med rešitve stanovanjskega problema? Konkretno me zanima, kakšna dokazila potrebujeva za oprostitev plačila upravne takse za izdajo gradbenega dovoljenja kot mlada družina. Hvala za odgovor. Lp, Debby ... (SLONEP)
Posojilo za nakup funkcionalnega zemljišča? (Slavka)
Zanima me, če je po preteku varčevanja v Nacionalni varčevalni shemi možen odkup funkcionalnega zemljišča k obstoječemu zemljišču. (To zemljišče je ob parceli, na kateri stoji hiša). ... (SLONEP)
Veljavnost gradbenega dovoljenja (Sara)
Zanima me, kaj se zgodi s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem, če se objekt znotraj njegove veljavnosti sicer zgradi, pa začetek gradbenih del ni bil prijavljen inšpekciji. Hvala... (GRADIMO.si)
Kaj moramo storiti pred zaičetkom gradnje? (PRIČETEK GRADNJE)
Opravili smo zakoličbo, vsa dokumentacija je pripravljena. Gradili bomo v lastni režiji. Ali moramo prijaviti, priglasiti začetek gradnje? Kam, komu? Pravijo, da inšpektorju za delo. Mora to storiti naš nadzorni in ali ga sploh potrebujemo za grdanjo v lastni režiji?... (GRADIMO.si)
Gradnja po vstopu v EU? (Matej)
Kaj lahko pričakujem z vstopom Slovenije v EU. Ali se bodo nepremičnine podražile ali pocenile? Kaj bi mi vi svetovali glede gradnje hiše? Ali je bolje, da vso potrebno dokumentacijo (gradbeno, lokacijo dovoljenje...) vložim zdaj? Ali pa naj se počakam (EU). Letos naj bi me stalo cca 900.000,00 SIT za komunalne prispevke itd. Kaj vi menite?... (SLONEP)
Kako prodati gozd? (PRODAJA GOZDA)
Prosim vas za informacije, kako poteka prodaja gozda. Zanima me, kaj je vse potrebno storiti pred samo prodajo in za postopek prodaje, ter kdo se s temi prodajami sploh ukvarja oz. ali je kdo, ki odkupuje gozdove. Kakšne so tudi cene gozdov. Zanimam se zaradi tega, ker želim prodati gozd (dobra 2 ha) v okolici Litije. ... (SLONEP)
Ali podjetje lahko gradi kanalizacijo preko parcele brez našega soglasja? (Laura)
Pozdravljeni! Pred kratkim smo dobili gradbeno dovoljenje za novogradnjo. V tem času so v naselju pričeli z gradnjo javne kanalizacije. Podjetje, ki bi gradilo kanalizacijo, nas je vprašalo ali bi dovolili, da gre kanalizacijski jašek do gornjega soseda po naši parceli. Mi na to nismo pristali, ker to ni edina možnost izpeljave jaška in ker nam sosed nagaja pri gradnji. Sedaj, ko smo že pričeli z gradnjo, sem izvedela iz zanesljivega vira, da misli podjetje vseeno peljati jašek po naši parceli. Zanima me ali podjetje to lahko stori, glede na to, da rabi naše soglasje? Kaj naredi, če bo do tega vseeno prišlo? Lahko zahtevam, da cevi umaknejo? Ali naj grem k odvetniku ali inšpektorju? Na policiji pravijo, da lahko napišejo le zapisnik o motenju posesti. Če bo podjetje izvedlo svojo namero, jih lahko tožim? Hvala za odgovore!... (GRADIMO.si)
Dokumentacija - podaljšanje dovoljenja? (rogi)
Imam vprašanje v zvezi veljavnostjo gradbenega dovoljenja.V moji odločbi izdanega gradbenega dovoljenja in ZGO je navedeno, da gradbeno dovoljenje preneha veljati, če v dveh letih po pravnomočnost odločbe ne pričnem z gradnjo in da se lahko na željo investitorja podaljša 2x vendar skupaj ne več kot za dve leti. Moja razlaga odločbe je da moram teoretično dovoljenje podaljšati pred iztekom dveh let, kolikor je dovoljenje veljavno če ne pričnem z gradnjo, vendar mi na UE kjer so mi izdali odločbo vztrajno trdijo, da moram dovoljenje podaljšati pred iztekom enega leta po pravnomočnosti.Prosim za odgovor.... (GRADIMO.si)
javna naročila - gradbena dela (maja)
Ali lahko izvajalec gradbenih del sklene pogodbo z podizvajalcem, ki je hkrati naročnik del?... (GRADIMO.si)
Stanovanjski zakon (Rok)
Ali veljajo za najemno pogodbo, ki je bila sklenjena leta 2002 določila novega ali takrat veljavnega stanovanjskega zakona? ... (SLONEP)
Vprašljiva zazidljivost parcele.. (NN)
V lasti imam zazidljivo parcelo v izmeri 672 m2. Na urbanističnem zavodu so sporočili, da ima občina v dolgoročnem planu tu graditi avtocesto. Ali ima v tem primeru občina odkupno pravico oz. kdaj lahko to parcelo prodam oz. ali ima še vedno enako vrednost kot zazidljiva parcela..? Hvala in lep pozdrav,Vesna... (SLONEP)
pravilnik iz 125.člena SZ-1 (valter)
Hvaležen bi bil, če mi lahko poveste kje lahko dobim pravilnik z normativi za vzdrževanje stanovanj in stanovanjskih stavb, ki ga po 125. členu predpiše minister.... (SLONEP)
Enostavni objekt (Borut)
Kaksni samostojni objekti so po novem zakonu "enostavni objekti"? Konkretno,samostojni objekt kaksne kvadrature,izgleda ter nacina gradnje in namembnosti lahko postavim na lastnem zemljiscu brez pridobitve gradbenega dovoljenja?... (SLONEP)
Kakšen bo davek na nepremičnine? (Butara)
Zanimame ali se že ve kako bodo obdavčene nepremičnine, ko naj bi začel veljati nov zakon?... (SLONEP)
Kako velika naj bo greznica? (damjana)
Zanima me koliko mora biti velika greznica za 4 družinske člane, upoštevajoč da oddajajo sobe za goste (10 postelj), oziroma kje se dobijo podatki o dimenzioniranju greznic glede na kapacitete.... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog