Novice - Zakonodaja

novica

Spremembe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin bodo vplivale na nepremičninski trg

Spremembe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin bodo vplivale na nepremičninski trg
Objavljeno dne 02.06.2011

Ministrstvo za finance je dalo v javno obravnavo predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Cilj sprememb je uskladitev določb, ki urejajo postopek generalnega vrednotenja s prakso, ki se je ob dejanskem izvajanju sistema pokazala kot primerna, dopolnitev sistema evidentiranja podatkov trga nepremičnin s podatki o najemih ter ureditev možnosti zaračunavanja dodatnih izdelkov ali storitev množičnega vrednotenja za druge potrebe.

Predlog novega zakona jasno določa postopke oblikovanja modelov vrednotenja in usklajevanje predlogov z lastniki nepremičnin. Za občine in Republiko Slovenijo poenostavlja postopek obveščanja o vrednosti nepremičnin in postopek podajanja pripomb in predlogov. Zakon predvideva, da se iz obveznega poročanja o kupoprodajnih poslih z nepremičninami izločijo nepremičninski posredniki in občine, na novo pa ureja obveznosti notarjev, ki naj bi poročali tudi o poslih za katere se obračuna DDV. Najemodajalci (fizične in pravne osebe) bodo morali sporočati podatke o najemnih poslih.

Glede modelov vrednotenja se je že od samega začetka vedelo, da jih bo treba prilagoditi oz. popraviti potem, ko bo izvedeno poskusno vrednotenje. Gre torej za že napovedani poseg. Bolj pomembno je, da skuša Ministrstvo za finance rešiti dva bistvena problema, ki tareta nepremičninski trg: neustrezne podatke o trgu novogradenj in nepreglednost najemnega trga. Ureditev slednjega je dobra popotnica, da se uredi najemni nepremičninski trg.

Predlog zakona je v javni razpravi do 8. junija 2011 na spletni strani ministrstva.

M.P.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog