Novice - Cene nepremičnin

novica

Stanovanjske nepremičnine v 1. četrtletju 2015 že drugo četrtletje zapored v povprečju navzgor

Stanovanjske nepremičnine v 1. četrtletju 2015 že drugo četrtletje zapored v povprečju navzgor
Objavljeno dne 23.06.2015

Cene novih stanovanjskih nepremičnin znova nekoliko višje

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se v 1. četrtletju 2015, potem ko so v 3. četrtletju 2014 dosegle najnižjo doslej izmerjeno raven, glede na prejšnje četrtletje zvišale za 1,0 %. 

Cene novih stanovanj so se v 1. četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,1 %. S tokratnim zvišanjem cen  novih stanovanj se je nadaljevalo njihovo običajno nihanje, ki je bilo v letih 2012, 2013 in 2014 marsikdaj povezano tudi z izrazito nizkim številom prodaj novih stanovanj.

V 1.  četrtletju 2015  je bilo transakcij pol manj  (185) kot  v prejšnjem četrtletju, a še vedno  za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih. K številu transakcij je tudi v tem četrtletju znatno prispeval Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki je v Ljubljani prodal 42 stanovanj. Vpliv prodaj, ki bi izhajale iz stečajnih postopkov tokrat ni bil opazen.

Po številu prodaj je v prvem četrtletju 2015 tako kot  običajno izstopala  Osrednjeslovenska statistična regija; tam je bilo namreč prodanih 57 % vseh novih stanovanj, od tega  81 ali 76 %  v Ljubljani. V Podravski statistični regiji je bilo prodanih 12 % novogradenj, v Obalno-kraški 9 %, preostale pa v drugih regijah.

Cene novih družinskih hiš običajno močno nihajo; v prvem  četrtletju 2015 so se glede na prejšnje četrtletje znižale za 3,5 %.  Število transakcij je bilo skrajno nizko (27), najnižje v zadnjih sedmih letih.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se spet nekoliko  zvišale, obseg prometa primeren

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v 1. četrtletju 2015 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju  zvišale za 1,5 %. Že vrsto let je število transakcij  v 1. četrtletju leta  nekoliko nižje kot  v 4. četrtletju. Tudi tokrat je bilo tako.  Transakcij rabljenih nepremičnin (1763) je bilo nekaj manj kot v prejšnjem četrtletju (1883),  vendar še vedno  precej več kot v prvih četrtletjih zadnjih šestih let. To pomeni, da je trgovanje z rabljenimi nepremičninami že doseglo predkrizno intenzivnost.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani in zunaj nje, v preostali Sloveniji, so se zvišale v enaki meri, in sicer  za 2,2 %. To je prvo zvišanje cen rabljenih stanovanj v Sloveniji po dveh letih nenehnega drsenja cen navzdol. Preobrat iz upadanja v stabilnejšo  rast cen nepremičnin se je v večini držav EU zgodil že pred  dvema letoma. Ali se bo to zdaj zgodilo tudi v Sloveniji, pa je še povsem negotovo.

Cene rabljenih družinskih hiš so se v 1. četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje zvišale za 0,2 %. Nihanja cen rabljenih hiš v zadnjih treh četrtletjih so bila zelo majhna, kar lahko pomeni, da so se ob precejšnjem številu transakcij v tem obdobju začasno izoblikovale ravnotežne cene za to vrsto nepremičnin.    

Cene rabljenih družinskih hiš so bile v prvem četrtletju leta 2015 približno enake kot konec leta 2006.

Vir: SLONEP

Več: http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=5088

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog