Novice - Cene nepremičnin

novica

GURS objavila četrtletno poročilo o trgu nepremičnin za prvo četrtletje 2011

Objavljeno dne 16.05.2011
Geodetska uprava RS je objavila četrtletno poročilo o trgu nepremičnin za prvo četrtletje 2011. Po izračunih GURS se povprečne cene stanovanjskih nepremičnin na ravni države niso bistveno spremenile, se je pa močno zmanjšalo število sklenjenih poslov.

Cene rabljenih stanovanj v prvem četrtletju 2011 na ravni Slovenije se niso spremenile, cene hiš so se znižale za 2 %, cene garaž pa za 1 %. Cene lokalov so ostale nespremenjene, za 32 % pa se je povečala povprečna cena pisarniških prostorov. Takšna rast je posledica spremembe v strukturi prodanih pisarn. Zazidljiva zemljišča so se pocenila za 9 %.

Stanovanja so najdražja v Ljubljani in Kopru. V Ljubljani se je povprečna cena dvignila za 0,6 % in dosegla vrednost 2.532 €/m2. Glede na prvo četrtletje 2010 je bila povprečna cena višja za 3 %. V Mariboru se je povprečna cena dvignila za 9 %.


Število evidentiranih transakcij s stanovanji in hišami (vir: GURS)

Evidentiran promet s stanovanjskimi nepremičninami na ravni države je močno upadal. Evidentiranih je bilo 26 % manj transakcij s stanovanji in 40 % manj transakcij s stanovanjskimi hišami glede na zadnje četrtletje leta 2010. V Ljubljani se je število transakcij s stanovanji zmanjšalo za 30 % v Mariboru za  20 % in v Celju za 43 %.

Avtorji poročila ugotavljajo, da Slovenija drsi v nov krog krize nepremičninskega trga. Povpraševanje se ponovno zmanjšuje zaradi previsokih cen, ki še vedno niso prilagojene trgu v kriznih gospodarskih okoliščinah.


Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog