Vodič

Armatura v betonu

Beton ojačimo, če mu dodamo armaturo, ki prevzame natezne sile. Beton nateznih sil ne more prevzeti, prevzame pa tlake. Za armaturo (nosilnih elementov) se praviloma uporablja jeklo.

Od dobre armature pričakujemo, da se ba dobro sprijela z betonom in da jo bo enostavno vgraditi.. S temi cilji so se razvile različne oblike armatur, vendar danes pri nas uporabljamo le štiri vrste: gladke palice, rebraste palice, mreže in BI-jeklo.

1. Gladka armatura 2. Rebrasta armatura 3. BI armatura 4. Mrežasta armatura

Gladko okroglo betonsko železo je najpogostejša in do nedavnega edina vrsta armature. Delajo jo z vročim valjanjem mehkega gradbenega jekla. Standardi predvidevajo 17-profilov od f 5 do f 40. Palice je mogoče variti. Prednost te armature je, da nima ostrih robov, zato jo beton lepo oblije.

Rebrasta betonsko železo pridobivajo z vročim valjanjem naravno trdega jekla. Valja se s posebnimi kalibrirnimi valji. Rebrasta armatura ima močno povečano trdnost, delo z njo je lahko, ker ni treba delati kljuk.

Mrežasto betonsko železo je sestavljeno iz hladno vlečenega gladkega betonskega železa križanja so električno zvarjena. Hladno vlečenje bistveno poboljša kakovost (dopustno napetost zviša od 140 N/mm2 na 240 N/mm2) zato je material tu bistveno bolje izkoriščen. Polaganje je enostavno, odpade rezanje in izdelava kljuk, povsem je o­nemogočeno izvlačenje armature iz betona.

BI-betonsko železo je sestavljeno iz dveh palic visokovrednega jekla in prečk kvadratnega profila. Uporablja se za elemente, ki so obremenjeni na upogib, torzijo in za natezno armaturo.

Korozija armature je lahko zelo nevarna. če vgradimo armaturo, ki ima rjo že v luskah sploh ne bo prišlo do zveze med palico in betonom. Rja v začetni fazi (rja v barvi ) ni nevarna in lahko celo koristi, saj se ob hidrataciji veže s kristali cementa, tako da je spoj močnejši.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog