Vprašanja - Zidava
Število ustreznih rezultatov: 97
Stran: 1 2 3 4
Zazidljivost (Jože)
Zanima me, kaj se da narediti v primeru, da na ministrstvu pravijo, da ni ovir zazidljivosti določenih parcel z njihove strani. Občina pa je podala negativno mnenje. Kaj se da narediti? ... (SLONEP)
Ali lahko naredimo podstavek iz siporeksa za pralni stroj? (Meta)
Ali je siporeks primeren, da se iz njega izdela podstavek za pralni stroj (teža približno 94 kg in tresenje ob centrifugiranju). Ali se elementi lepijo? ... (SLONEP)
Ali je hiša potresno varna? (gradbeni materiali)
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Navadna tabela"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pred kratkim sem kupil hišo. Hiša pa je stara približno 25 let. Pri obnovi kleti sem naredil v zunanji steni hiše dodatno odprtino za okno. Med prebijanjem stene sem postal pozoren na gradbene materiale, ki so se uporabljali pri gradnji kleti. Namreč opazil sem, da so zunanje stene zidane iz opeke, ki se uporablja za ograjo. Na notranji strani za ograjno opeko pa je še dodatno zidana navadna opeka, ki se uporablja za npr. obzidanje dimnika. Ta opeka pa je zidana po višini (in ne po širini). Tako, da ti dve vrsti opeke skupaj tvorita zunanjo nosilno kletno steno. Ta stil gradnje je uporabljen samo v zgornji polovici stene (ki gleda nad zemljo-očitno kot okras, saj ima razgiban relief). Ostali del (spodnji del) stene, pa je grajen iz betonskega zidaka. Sedaj me najbolj skrbi nosilnost takšne stene in kaj naj pričakujem. Za zdaj na hiši ni nobenih razpok. Zanima me ali lahko S staranjem te stene pričakujem težave (morda bo ograjna opeka začela s starostjo hitro propadati in bo zmanjšana nosilnost)? Zanima me torej, kakšne izkušnje imate s takšno gradnjo in kaj naj pričakujem? Ali je treba ojačati kletno steno? ... (SLONEP)
Kakšna je primerna izolacija temeljne plošče? (Nevenka)
Spomladi bomo gradili hišo, odločili smo se za gradnjo nizkoenergijske hiše. V temeljno ploščo nameravamo dati 12 cm stirodur. Zanima me, če s to debelino izničimo toplotne mostove in kakšna je toplotna izguba pri 12 cm izolacije + 40 cm temeljev?... (SLONEP)
Katera dovoljenja potrebujemo za izdelavo zunanjih stopnic in balkona? (tone)
Zanima me, kakšna dovoljenja potrebujemo za izdelavo balkona in zunanjih stopnic. Dimenzija balkona je 130 x 300 cm, zunanje stopnice so do tega balkona (višina do balkona je 280 cm. ... (SLONEP)
Kakšen položaj dimnika izbrati? (pavel)
Zanima me, kje je boljši položaj za dimnik za kurjavo (na primer za kurilno olje) pri novi hiši? Moj predlog je, da ga bi dal čisto v zunanji vogal hiše, ker bi tako imel več prostora v kurilnici, projektant pa predlaga, da ga bi dal pa na sredino hiše ob zunanji steni, tako da bi prišel ven na sredini strehe in bil višji od strehe - pravi, da bolje izgleda in da bi bolje vlekel.... (SLONEP)
Kakšen je recept za izdelavo malte in betona? (Mitja )
Začenjam z izgradnjo svoje stanovanjske hiše in zato vas sprašujem, kakšna so volumska razmerja sestavin (cement, apno, agregat) za izdelavo betona (konstrukcijskega: plošča, vezi, stopnice,...), malte za zidanje in malte za ometavanje.... (SLONEP)
Iz česa zidati nadstrešek? (Božo)
Imam lesen nadstrešek, ki bi ga rad z dveh strani zaprl oz. izdelal steno. Problem je v tem, ker ga ne bi rad obil z lesom ampak s kakšnim drugim materialom, ki bi ga kasneje prebarval v barvi hišne fasade. Prosil bi za nasvet, kakšen material naj uporabim. ... (SLONEP)
Katere dokumente potrebujem za nadomestno gradnjo? (ribica)
Sem čisto brez izkušenj na tem področju, zato se obračam na vas. Zgradila bi rada hišo, kjer sedaj stoji garaža in star hlev - vse se drži skupaj s hišo, ki pa je stara. Nima izolacije in je glavnem zelo neprimerna za bivanje. Zanima me, kašne papirje oz. dovoljenja potrebujem? Hiša bi stala prav na tem mestu, le, da bi jo malce razširila. Ali je mogoče hišo pomakniti še bolj vstran, da bi to vse ostalo, saj je gradbeno zemljišče veliko (mislim zaradi dodatnih stroškov elektrike, vode ...).... (SLONEP)
Ali je stara hiša potrebna obnove primerna, za nakup? (ZL)
Zanimam se za nakup hiše letnik 1967. Hiša je potrebna popolne obnove, zanima pa me, kako naj preverim statično ustreznost hiše? Poleg tega me zanima vaše mnenje o kompletni obnovi hiše takšnega letnika oziroma alternativni rušitvi in gradnji nove hiše. ... (SLONEP)
Kakšne so posledice soli v malti? (Pesek s soljo)
V mansardi novogradnje imamo pregradne stene sezidane z opečnimi zidaki, in sicer s peskom v katerem je sol. Predvidevamo, da je to pesek za posipavanje cest. To nevšečnost smo ugotovili med ometavanjem. Preden smo zidove ometali, smo, za boljšo oprijemljivost ometa s steno, premazali z betonkontaktom. Zanima me, kaj se bo dogajalo s steno čez čas oziroma kakšne so lahko posledice, zaradi soli in ali bodo zidaki izgubili na trdnosti oziroma trdoti? Kakšno rešitev predlagate? Ali stene podremo in na novo zazidamo ali je možna rešitev, da steno zapremo z mavčnimi ploščami? ... (SLONEP)
Gradnja nadzidka in dovoljenja? (Arven)
Pozdravljeni. Imam vprašanje glede potrebne dokumentacije in taks, ki jih moram plačati v primeru, da se odločim, nad garažo narediti stanovanje. Popolnoma ločen del stanovanjske hiše je garaža, katera bi se malo dvignila-tako da bi bilo sleme strehe garaže v višini slemena obstoječe hiše, in nad garažo bi se nato uredilo stanovanje. Že sedaj so v garaži narejene plate, ravno tako je napeljana elektrika in voda. Kakšno dokumentacijo potrebujem? Najlepša hvala za vaš odgovor. ... (SLONEP)
Dvignjena mansarda in legalna gradnja? (Janez)
Pozdravljeni! Hiša ima od leta 1985 veljavno grad. dovoljenje in do leta 2006 obstala v III. gradbeni fazi. Potem sem hišo dokončal. Problem je v tem, da je v starem projektu bila narisana bivalna mansarda na višini 20 cm, jaz pa sem jo dvignil na višino 120 cm, kar je v lokacijski informaciji, ki sem jo leta 2007 dobil tudi dovoljeno. Ker pa imam tečnega soseda, ki mi vsake toliko grozi s prijavo me zanima, ali se to tretira kot nedovoljena gradnja in ali ima inšpektor pravico zahtevati znižanje mansarde ali kaj podobnega? Kaj moram dejansko narediti, če hočem imeti vse papirje urejene? Hvala za vaš odgovor. ... (SLONEP)
Izolacija 200 let stare kamnite hiše (Mitko)
Pozdravljeni, z ženo sva kupila staro hišo staro 200 let (star farovž). Spodnji del hiše je velban. Zidovi so debeli od 80 do 100 cm. Hišo pa bi rada tudi toplotno malo zaščitila, pa čeprav nama vsi govorijo, da ni potrebno nikakršne izolacije nikjer, saj je že sama debelina sten izolacija. Fasada je betonska in prebarvan spodnji del, zgornji del pa neki bel omet in ravno tako pobarvana. Hiša je poleti zelo prijetna saj drži temperaturo od 18 do največ 20 stopinj ne glede na vročino. Hiša je na dolenjskem, kjer so zime zelo mrzle. Zidana je iz kamna, ilovice,... Preurejali bomo notranje prostore. Ali namestimo kakšno izolacijo z ometom. Prosim, če mi odgovorite. Zelo vam bom hvaležen, saj nama vsak svetuje nekaj tretjega. ... (SLONEP)
Kako pregraditi sobo? (Mici)
Pozdravljeni. Živim v bloku in imam 3 sobno stanovanje. Ker imamo doma dva nadobudneža, moramo iz sobe 16 kvadratov narediti dve manjši sobi. Do sedaj smo imeli pregrajeno z omarami, ampak jima to ni več všeč. Soba je velika 325 cm po širini in dolžini 5 m. Sta dva problema. En je ta, da je samo en vhod v to sobo. Drugi pa, da je samo eno okno. Tako, da bi mogoče morala biti ena soba brez dnevne svetlobe. Skica: lllllllllllllllllll k k P k P k k k llllllllllllllMMMll tam, kjer je MMM, so VRATA, tam kjer je PP, je OKNO. Kako bi lahko dobili dve manjši sobi? ... (SLONEP)
Po kolikšnem času se lahko naredi fasada? (Laguna)
Pozdravljeni. Prebral sem nekaj objavljenih člankov na Slonepu na temo toplotne izolacije stavb in sem zdaj v skrbeh. Namreč, popolnoma bom prenovil mansardo (zamenjal ostrešje, na novo zazidal stene mansarde). Seveda me skrbi, kako bo z vlago v na novo zazidanih stenah ter ostrešju. Mojstri pravijo, da to ni problem, jaz pa o tem nisem ravno prepričan. Stene mansarde bodo od zunaj tudi sveže ometane z malto, da se rob stene izenači s staro fasado. Ali res ni treba počakati več kot teden dni? Jaz sem hotel počakati preko zime in takrat narediti fasado. ... (SLONEP)
Kako izvesti prizidek k hiši na pobočju? (prizidek)
Pozdravljeni! Z možem sva se odločila, da bova razširila hišo. Hiša je bila zgrajena na obali leta 1966, balkon (3 x 3 m) pa je bil kasneje dozidan. Radi bi razširili in zaprli balkon v bivalni prostor (6 m x 3 m). Hiša stoji na pobočju. Vse skupaj naj bi stalo na spodaj povezanih stebrih. Dva od balkona sta že obstoječa. Kolikšna bi morala biti debelina temeljne plošče, vrsta temeljev in zidovi? Če sem dobro razumela bi morali temeljiti na plošči? Najbolj nas je strah temeljev, saj se ta del mesta v celoti počasi pogreza. V mislih imamo čim lažjo konstrukcijo, da ne bi preveč obremenjevali stebrov. Vprašanje je tudi glede strehe. Ali je opečnata streha pretežka? V mislih imamo nadaljevanje že obstoječe strehe - korci. Ali priporočate aluminijasto oz. lažjo streho? Hvala in lep pozdrav!... (SLONEP)
Kako izolirati hišo zgrajeno iz kamna? (ludvik)
Imamo pritlično hišo, ki je zgrajena iz kamna z zunanjimi zidovi debeline 60 cm. Prosim za nasvet, kako toplotno izolirati zunanje zidove. Hvala! ... (SLONEP)
Ali obstajajo okrasni zaključki za balkon? (Barbara)
Zanima me ali se da dobiti pri nas okrasne zaključke iz siporeksa, ki se sezidajo na balkonski ograji iz siporeksa?... (SLONEP)
Ali je 10 centimetrov toplotne izolacije premalo? (Roman)
Investitor je zgradil hišo z 20 cm debelim opečnim zidom, na katerega namerava položiti 10 cm izolacije stiropora. Zanima me, glede na to, da je veliko govora o toplotni izolaciji, ali je to dovolj? Razmišljal sem, da bi naknadno z notranje strani dodal oblogo 10 cm opeke, s čimer bi pripomogel k višji vrednosti akumulacije toplote in na zunanji strani še eno dodatno plast stiropora, ki bi jo prilepil na prvotno plast. Tako bi dobil 20 cm izolacije in 30 cm zidu. Ali bi na takšen način pripomogel k varčnejši uporabi energentov v zimskem času in v kakšni meri? Kako bi pa bilo, če bi dodal le dodatno 10 cm plast stiropora, brez notranje obloge zidaka? ... (SLONEP)
Kakšna je nosilnost lesenih stropov? (Bojana)
Pozdravljeni, živimo v starejši hiši, ki je zgrajena iz kamenja in ima lesene strope. Na podstrešju bi radi uredili stanovanje, vendar ne vemo ali je strop sploh dovolj trden, da bi se lahko na vrhu gradilo. Zanima me, če je na kakšen način mogoče utrditi stropove in na koga se lahko obrnemo, da bi to pogledal in nam svetoval?... (SLONEP)
Zakaj je betonska plošča spokala? (bojan)
Začeli smo z gradnjo hiše, zgradili smo pritličje, na katero smo dali betonsko ploščo debeline 20 cm, izdelano iz polnil ter betona. Opazil sem, da ne nekaterih mestih skozi ploščo pronica voda ob dežju, na nekaterih mestih pa nič. Zanima me, če je to normalno ali ne?... (SLONEP)
Kako sanirati razpoko med hišo in prizidkom? (Drago)
Pozdravljeni, med prizidkom in hišo je na stični površini nastala razpoka, katera se čedalje bolj širi, posebej pri zimsko pomladnih prehodih. Prizidek je hkrati v funkciji terase zgornjega podstrešja. Nanj se pride preko stopnic, katere so speljane tako, da so tudi neustrezno povezane tako s hišo in tako s prizidkom. Pomeni, da so dovolj trda podlaga, saj imajo s prizidkom dobre temelje, le da ni vezave med hišo in prizidkom ter hišo in stopnicami, katere so povezane tudi s prizidkom. Stopnice so s spodnje strani tudi podzidane, vendar so pretežke. Z zunanje strani glede stopnic bi trenutno vezava bila težko izvedljiva, saj je narejena fasada, ki na delitvi rahlo poka. Glede prizidka pa bi se na vrhu, med prizidkom in hišo lahko naredila določena sprostitev (luknja), kjer bi lahko zalili močen povezovalni steber ali kaj podobnega. Prosim, če s strokovnim nasvetom predlagate rešitev. Če je možna opcija, ki sem omenil, kakšen bi naj bil profil? Prosim za vaš osebni predlog za kar se vnaprej zahvaljujem. ... (SLONEP)
Ali so mavčne plošče dovolj dobre za izvedbo stropa? (Tanja14)
Gradbeni izvajalec nam ponuja izgradnjo pritlične hiše z zidaki. Vendar predlaga rešitev, da bo strop samo iz mavčne plošče. Zanima me kakovost predloga in kako je z vdorom vlage, zvočno izolacijo in temperaturo prostora v tem primeru.... (SLONEP)
Kdo me je prijavil inšpekciji? (Jože)
Na inšpekcijo so me prijavili zaradi nekega postopka. Ali mi je dolžan inšpektor povedati, kdo je dal prijavo. Če mi tega ne sme povedati, mi napišite po katerem zakonu je to tajnost. Hvala. L p Jože ... (SLONEP)
Kako preprečiti vibracije v lesenem stropu? (Tajda )
V starejši hiši so leseni tramovi, ki predstavljajo strope, ki so dobro ohranjeni. Tla so betonirana in velbana. Hiša je zidana iz kamna, stene so debeline do pol metra. O rešitvah sanacije lesenih stropov je kar nekaj zapisanega, nikjer pa nisem bolj natančno zasledila, vzroke in možnosti sanacije za preprečitev vibracije lesenih stropov. Razmišljamo o suhem estrihu, vendar se bojimo, da bodo vibracije, če ohranimo lesene tramove, v prostorih še vedno slišne. To bi bilo sila neprijetno, saj želimo v nadstropju urediti sobe, v spodnjem delu pa bi ohranili dnevni prostor. Sedaj strop, ko nekdo hodi v zgornjem prostoru, močno vibrira. Kako naj se rešimo sanacije? Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Kako narediti estrih na lesen strop? (Jada82)
Pozdravljeni! Kmalu se nameravamo lotiti obnove stanovanju v 1. nadstropju stare stanovanjske hiše. Obnovili ga bomo v celoti. Zanima me informacija glede podov, ki so sedaj leseni. Spodaj je še eno stanovanje, v katerega ne moremo posegati. Zanima me, ali je možno narediti mokre estrihe? Ali to kaj vpliva na lesene stropnike? Torej ali lahko zgnijejo ali kaj drugega? Ali bolj priporočate suhi estrih? Naj povem, da smo pred leti že sami naredili betonsko ploščo na hodniku in v kopalnici in je super. Sedaj bi seveda najeli podjetje za estrihe. Skratka, strah me je, da bi bili mokri estrihi pretežki, da bi se les, ki nosi naše nadstropje, uničil itd. Hvala za vaš odgovor že vnaprej!... (SLONEP)
Ali naj istrsko hišo sezidamo iz kamna porušene hiše? (Vesna)
Kupili smo staro istrsko hišo. Žal je v slabem stanju in jo moramo podreti. Kamen, ki bo ostal, želimo ponovno uporabiti pri novogradnji v kombinaciji z lesom. Zanima me, če se nam to izplača ali je bolje zgraditi klasično hišo in jo kasneje obleči s kamnom? Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Gradbiščna tabla? (boris)
Kot podjetje (d.o.o) smo zgradili strojnico in podzemne kanale za malo hidroelektrarno. Vsa gradbena dela so končana in sedaj poteka montaža turbine v strojnici (objekt 4x4,5 m,h=3,5 m). Zanima me, ali je potrebna gradbiščna tabla in ostalo v zvezi gradbišča, saj montažna strojna dela potekajo v notranjosti, za zaprtimi vrati. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Ali je smiselno porušiti eno nadstropje in narediti pohodno streho? (Borut)
Azbestna kritina je stara in potrebna jo je zamenjati. Ker je hiša prevelika, razmišljam o možnosti, da bi streho odstranil in iz zgornje armirano betonske plošče naredil ravno streho. Izgubil bi eno nadstropje, vendar pridobil streho, na kateri bi lahko imel, recimo, rastlinjak. Ali je to sploh možno oziroma ali lahko pričakujem, da bo predelava v ravno streho veliko dražja od menjave kritine? Hvala... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog