Vprašanja - RušenjeKakšen je vpliv odprtine za stopnice na konstrukcijo objekta?

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni! Mene zanima, kako je z rezanjem betonske plošče v hiši? Izrezali bi odprtino v plošči za novo stopnišče. Odprtina bi bila v sobi na vogalu hiše, plošča pa se nadaljuje na obe smeri v balkon približno 1 m. Ali bi s tako odprtino porušil statiko? Kakšne so rešitve? Hvala!

(dr_dizel)


ODGOVOR:

Samo na podlagi opisa je nemogoče podati statično mnenje. Za ustrezno presojo je treba imeti vpogled v načrte, kjer je razvidna postavitev nosilnih elementov. Načeloma sama odprtina ne bi smela vplivati na stabilnost objekta. Seveda pa na to vpliva tudi debelina same plošče in velikost objekta. Glede na to, da bi z rezanjem odprtine v betonsko ploščo posegali v nosilno konstrukcijo objekta, potrebujete za takšen poseg gradbeno dovoljenje, ki vsebuje tudi mnenje statika.

12.11.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog