Vprašanja - Pravice potrošnikovProdajam brez posrednika: kako preprečiti, da me kličejo agencije

VPRAŠANJE:

V oglasu prodajam stanovanje brez posrednika. Na telefon se mi oglašajo agencije, ki tako rekoč prodajajo moje stanovanje brez moje vednosti. Ali to lahko počnejo s pravno podlago, če je pismeno napisano, da ne želim prodajati preko posrednikov ? Ali jih v tem primeru lahko tudi tožim ?

(M.)


ODGOVOR:

Nov zakon je bil ravno sprejet, zato posebne pravne in sodne prakse še ni. Menimo pa, da novi zakon to omejuje. V novem Zakonu o nepremičninskem posredovanju  namreč 15. člen določa, da mora agencija, če želi posredovati pri prodaji, pred tem stranko obvestiti o splošnih podgojih poslovanja in skleniti pogodbo. V vašem primeru so agencije to očitno kršile, saj so posredovale (oglaševale)  vašo nepremičnino, ne da bi vas ustrezno informirali. V takem  primeru bi lahko šlo za kazen, ki  je  predvidena v 34. členu (3 do 30 mio).

Agencijo lahko prijavite neposredno na Mnistrstvo za okolje in prostor, ki pripravlja pozakonske akte,  oziroma na  tržnega inšpektorja.

V primeru, da agencije vaše nepremičnine ne oglašujejo, ampak k vam vodijo zgolj svoje stranke, potem je pot nekoliko težja. Zadeva je še posebej problematična, ker agencije sicer tudi v takem primeru skušajo dobiti provizijo tudi od vas (to je  podpisati pogodbo, če se pokaže možnost prodaje), vendar pogosto pristanejo tudi na to, da se na strani prodajalca (torej pri vas) povsem odpovejo proviziji. Seveda pa morate to razčistiti že ob prvem stiku (agencija da, vendar brez provizije).

V takem primeru nimajo z vami nobenega pogodbenega odnosa in figurirajo zgolj kot zastopnik neposrednega kupca in za vas potem pravzaprav ni razlike, ali prodate kupcu neposredno ali preko agencije. Zakaj bi v takem primeru sploh zavračali agencijo? Vaš cilj je vendar zgolj ugodna in hitra  prodaja nepremičnine, in vaše možnosti se s kupci, ki jih zastopajo agencije, bistveno širijo.

Pravzaprav lahko z agencijo, ki ima motiviranega kupca z denarjem, profitirate celo bistveno več kot izgubite s  2% provizijo. Še posebej, ker se prav najbolj resni in premožni kupci ne ukvajrajo z neposrednim iskanjem, ampak praviloma najamejo kvaliteteno agencijo.

Edini prekršek, ki ga v tem primeru agencije naredijo, je da kličejo, čeprav ste izrecno navedli, da s strani agencij ne želite klicev. Na tej točki so vam lahko v pomoč predvsem združenja potrošnikov (na osnovi novega zakona varovanju potrošnikov), posebej Zveza potrošnikov, ter nepremičninska združenja, predvsem Komisija nepremičninskega združenja pri GZS.

 

12.06.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog