Vprašanja - Pravice potrošnikovDvojna provizija obračunana kot kazen s strani agencije

VPRAŠANJE:

Ko sem prodajal preko agencjie, je bila v pogodbi določba,ki sem jo spregledal, namreč, da sploh ne smem prodajati preko nikogar drugega. Ker tega nisem vedel, niti ne bi na to pristal, sem seveda prodajal tudi sam in preko drugih agencij. No, kljub temu pa je bila prodaja sklenjena ravno prek te agencije, vendar pa so mi vzeli 4% namesto 2%. Razložili so, da sem krišil pogodbo, s čimer se ne strinjam. Kaj lahko storim?

(Marko)


ODGOVOR:

Odvisno, kaj ste  podpisali v pogodbi. Zelo verjetno je v pogodbi le člen, da če prodate preko koga drugega, plačate tej (prvi) agenciji dvojno provizijo (vendar je tudi to precej nenavadno in nefer do stranke; take pogodbe sploh ne bi smeli podpisati). Gre za takoimenovano eksluzivno klavzulo, kjer pa je kot kazen za primer prodaje po drugih kanalih običajno navedena le siceršnja, enojna, provizija.

Če je tako, potem vam morajo vrniti "kazenski" dodatek, saj pogodbe niste kršili, ker ste prodali pri njih. S tem ne bi smelo biti nobenih težav. V primeru, da vam agencija tega ne vrne, se obrnite na potrošniška združenja, predvsem Zvezo potrošnikov, ter na nepremičninska združenja, predvsem zposebna Komisija nepremičninskega združenja pri GZS, kot tudi na tržnega inšpektorja.

Malo verjetno je, da bi pogodba vključevala tudi člen, ki bi sankcioniral že sam poskus prodaje (čepav je pri zelo agresivnih agencijah mogoče tudi to). Tudi tako pogodbo pa lahko poskusite izpodbijati v smislu, da ni v skladu z dobrimi poslovnimi običaji nepremičninskega združenja.

10.06.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog