Opremljanje novogradnje s pohištvom

Opremljanje novogradnje je velik izziv. Lepo stanovanje je sicer velika pridobitev, vendar je oprema tista, ki ustvari prijetno bivalno okolje in dobro počutje. O razporeditvi, vrsti in funkcionalnosti notranje opreme bi morali razmišljati že v fazi gradnje oz. v začetni fazi izdelave stanovanja. Sicer ni nikoli prepozno, vendar, ko so talne obloge že položene, pregradne stene izdelane in napeljane vse instalacije je vsakršna sprememba povezana z znatnimi stroški, zgubljenim časom in stresom. Poiskati moramo obrtnike, razmisliti o odvozu materiala pa tudi hrup je lahko moteč dejavnik za že vseljene sostanovalce ali sosede. Vsekakor je bolje, da se lotimo sprememb takoj, da ne bomo kasneje na novo pridobitev gledali s priokusom grenkobe in obžalovanja.

Notranjega opremljanja novogradnje se lahko lotimo sami ali pa to delo prepustimo strokovnjakom. Ti bodo ob upoštevanju naših želja, navad in potreb ter na osnovi znanj in izkušenj, opremili dom funkcionalno pa tudi prijetno, domače. Svetovali nam bodo pri izbiri pohištva, materialov, barv, notranje poslikave in dekoracije. Res je, da je najem strokovnjaka kar velik finančni zalogaj in zdi se, da je ob sicer velikih stroških selitve, nepotreben. Vendar pa se naložba, ki nam ponuja optimalne rešitve in prihrani veliko časa, denarja in živcev običajno izplača.

Če imamo veliko samozaupanja in časa, se notranjega opremljanja lahko lotimo sami. Še vedno velja, da lahko prostorom vdihnemo individualnost in našo dušo le sami. Pred začetkom opremljanja si ustvarimo sliko o celotni podobi notranjosti. Pri tem so nam lahko v pomoč ideje, ki jih najdemo pri prebiranju različnih revij s tega področja, gledanju TV oddaj in spremljanju različnih spletnih strani. Izbira opreme največkrat sledi višini razpoložljivih sredstev. Kljub temu pa si vzemimo čas in izberimo ceni najbolj primerno kakovost pohištva in opreme. Če je le mogoče, se izognimo staremu pohištvu iz prejšnje bivalne enote ali namestitvi starih stvari iz babičine kleti. Novogradnja s svojo svežino, čistostjo ponuja neki nov začetek, ki nekako ni v skladu s stvarmi, ki imajo dolgo lastno zgodovino. Izjema je le, če smo ljubitelji starin.

Opremimo lahko vse prostore naenkrat, lahko pa se odločimo za postopno opremljanje. Za tako vrsto opremljanja obstajata dva razloga. Prvi je finančni, drugi pa, da kljub veliki ponudbi trenutno ne najdemo prav takšne opreme in pohištva kot smo si zamislili. Ker običajno opremljamo novogradnjo za dlje časa, kompromisi niso ravno najboljša rešitev. Seveda velja to za opremo, ki ob selitvi v novogradnjo ni nujno potrebna za osnovno funkcioniranje.

Pa še nekaj nasvetov in dejstev za tiste, ki bi želeli opremljati sami.

Bele stene in prazen prostor v stanovanju dajejo občutek, da lahko opremimo vse tako, kot smo si zamislili. Vendar pozor; vzemimo si čas in vse dobro premislimo, kajti hitro se nam lahko zgodi, da stanovanje deluje prenatrpano, pohištvo ovira prehode, barvni odtenki pa se ne skladajo. Predvsem moramo biti previdni pri izbiri sedežne garniture, ki predstavlja največji kos pohištva v dnevnem prostoru. Čeprav si želimo velik in udobni sedežni sestav, ne sme preveč obtežiti prostora in ovirati gibanje po njem. Nakup sestava naj bo prilagojen našim potrebam, predvsem pa značilnostim prostora.

Pred nakupom izmerimo prostor in določimo še sprejemljivo minimalno in maksimalno dolžino, širino in višino naslonjal sedežne garniture. Za boljšo predstavo lahko izrežemo papirnate modele in razporedimo po načrtu prostora, ki ga izrišemo na milimetrski papir. S tako pripravo se bomo izognili zgrešenemu nakupu. Izbrana sedežna garnitura sicer v običajno prostornem prodajnem salonu deluje primerno in lepo, nameščena v bivalnem prostoru pa lahko deluje vsiljeno, preveliko ali neusklajeno.

Pomembna je izbira kuhinje, ki je v večini sodobnih novogradenj združena z jedilnico in dnevno sobo, da omogoča druženje in zabavo obenem. Glede na vedno večje število električnih aparatov si moramo že pred montažo kuhinje zagotoviti zadostno število vtičnic in, kar je zelo pomembno, dobro osvetlitev. Natančno izmerimo oz. še bolje, poskrbimo, da strokovnjaki prodajanega salona pred naročilom natančno izmerijo kuhinjski prostor. Kuhinjo naročimo vsaj tri mesece pred vselitvijo v novogradnjo. Pred prevzemom in dostavo se že v prodajalni prepričajmo, ali barva, izbrani model in število kuhinjskih elementov ustrezajo naročenemu. Pogosto se namreč zgodi, da nam dostavijo napačne kuhinjske elemente. Neprijetno je presenečenje, ko monter, na katerega se običajno čaka dlje časa, začne z montažo in ugotovi, da kuhinjski elementi tako ali drugače ne ustrezajo.

Stene novozgrajenega stanovanja ali hiše so običajno bele in ponujajo velik izziv. Popestrimo jih lahko z bolj ali manj intenzivnimi barvnimi odtenki, ki skupaj s primerno osvetlitvijo deluje zelo dekorativno in dinamično. Seveda pa ne smemo pretiravati. Nobene večje škode ne bo, če pobarvamo delček stene, da se prepričamo ali barvni odtenek glede na padec svetlobe res ustreza. V zadnjem času so zelo ponovno zelo priljubljene in modne tapete in fototapete. Slednje skupaj s tematsko prilagojenim pohištvom pričarajo povsem novo okolje in dajo prostoru novo dimenzijo.

Sproščenost in udobnost doma vpliva na počutje. Tega dejstva se zaveda vedno več srečnih lastnikov novogradenj, ki opremljanja ne prepuščajo več naključnim odločitvam, temveč se z vso resnostjo lotijo tega projekta.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog