Pred vselitvijo v novogradnjo

Ko smo opravili izbor novogradnje, ki je najzahtevnejši del nakupa ter vse postopke z nakupom, si lahko malo oddahnemo. Smo srečni lastniki novogradnje, imamo ključe od nove pridobitve. Sledi prijetnejši del - selitev. Ker večinoma nikoli ne gre vse po načrtih, se moramo tudi na selitev dobro pripraviti.

Pred vselitvijo si temeljito ogledamo stanovanje. Ali smo v navalu navdušenja pri ogledu in prevzemu kaj spregledali: delujejo vse vodovodne pipe, odtoki, okenska senčila, prha. Če v procesu napeljevanja električnih inštalacij nismo sodelovali z izvajalcem del ali pa smo si kasneje premislili glede razporeditve, je pred vselitvijo čas, da prilagodimo vtičnice, stikala in električne napeljave željam in potrebam. Večinoma je vnovogradnjah nameščena in priključena zgolj kopalniška osvetlitev, zato (če nam priključki ustrezajo) namestimo vložke za žarnice ali svetila. Zelo pomembno je, da poleg električnih instalacij preverimo tudi plinski in vodovodni priključek ter priključek za napo v kuhinjskem delu. Izvajalci razporedijo priključke glede na že izrisane načrte investitorja, ni pa nujno, da se skladajo z našimi željami. Sedaj je čas, da pokličemo obrtnike, ki bodo ta obsežna dela opravili skladno z razporeditvijo kuhinjskih elementov že izrisane ali naročene kuhinje. Kuhinjsko opremo in elemente menjamo bolj poredko, v kuhinji pa preživimo veliko časa, zato mora ta razporeditev v popolnosti zadovoljiti naše potrebe po funkcionalnosti in udobnosti.

Najverjetneje smo si že pred selitvijo na osnovi načrtov zamislili, kakšna bo in kako bomo imeli razporejeno notranjo opremo in pohištvo. Prav nič pa ne škodi, če predhodno preverimo ali se dejanske izmere skladajo z izmerami tlorisnih načrtov. Pogosto se dogaja, da naročimo npr. kuhinjo na osnovi mer iz načrtov, v resničnosti pa je položaj drugačen. Na manjše popravke in nepravilnosti pri prevzemu novogradnje prodajalec običajno ne opozori.

Če smo se odločili, da bomo popestrili stanovanje z barvnimi odtenki, poslikavo ali kakšnimi drugimi spremembami in posodobitvami, je pred vselitvijo čas za to. Tako se izognemo raznim neprijetnim položajem, ko nam obrtniki s čevlji stopajo po novih preprogah in odlagajo orodje in pripomočke na vsa mogoča neprimerna mesta.

Ko zaključimo z vsemi predvidenimi zidarskimi, pleskarskimi in instalacijskimi deli je čas za ureditev parketa, ki je v večini novogradenj običajno osnovna talna obloga. Parket je v nekaterih novogradnjah le grobo pobrušen in nadaljnja obdelava je prepuščena željam posameznih kupcev (lakiranje, voskanje itd.).

Pomembno je, da pred selitvijo pregledamo tudi stanje števcev in se prepričamo ali centralno zapiranje vode deluje. To je še posebej pomembno zato, da bomo, v primeru težav, ki lahko povzročijo veliko škodo, hitro in suvereno ukrepali.

Vsekakor pa si pred vselitvijo zagotovimo priključitev električne energije, če to še ni bilo narejeno. Preverimo ponudnike ter si zagotovimo možnost telefonskega kabelskega televizijskega in internetnega priključka. Življenje brez pridobitev sodobnega časa si težko zamislimo, pa tudi, če gre le za enotedenski čakalni rok.

Pred selitvijo preverimo tudi možnost odlaganja prazne embalaže in možnost čim bolj racionalnega dovoza selitvenega vozila do vhoda. Ne malokrat se zgodi, da so urgentne poti, ki vodijo do vhodov predvsem v večstanovanjskih stavbah že fiksne in zaprte. Dogovorimo se s hišnikom ali upravljavcem, da nam v kritičnih trenutkih omogoči dostop do vhoda.

Ker je selitev že sama po sebi dovolj stresena, se skušajmo izogniti še dodatnim zapletom. Zato predhodno preverimo tudi velikost dvigala, da se izognemo težavam, ko skušamo preveliko embalažo z opremo peljati v premajhnem dvigalu.

Pa še nasvet za vse srečne nove lastnike novogradnje. V prazno stanovanje povabite sorodnike in prijatelje in skupaj z omamnimi dišavami sveže kave in prijetnim vzdušjem ustvarite iz stanovanja pravi dom.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog