Selitev v novogradnjo

Vsaka selitev v novo bivalno enoto ali poslovni prostor je naporna in zahteva veliko zbranosti ter energije. Nekateri menijo, da je selitev takoj za ločitvijo najbolj stresni dogodek. Zato se moramo na selitev dobro pripraviti, da bo potekala čim bolj sistematično, tekoče in organizirano in ne bo preveč motila ustaljenih navad in našega življenjskega ritma

S prodajalcem se natančno dogovorimo glede datuma predaje in možnost selitve. Selitev vedno načrtujemo vsaj nekaj dni po predaji, lahko pa tudi nekaj tednov, če bomo opravili še kakšna dodatna dela. Vsaj tri tedne pred datumom selitve začnemo s pripravami. V primeru, da se odločimo za nakup nove opreme in pohištva, bo preselitev iz starega bivališča v novogradnjo neprimerno lažja in hitrejša. Je pa treba upoštevati, da so lahko dobavni roki za pohištvo tudi nekaj mesecev. Če nova, že naročena oprema prispe pred rokom selitve, se s prodajalci dogovorimo, da jo do datuma selitve shranijo v skladiščnih prostorih. Če bomo obdržali staro pohištvo se dokončno, odločimo, katere kose bomo preselili, katere pustili v starem bivališču in katere zavrgli.

Če bomo v novogradnjo vzeli samo osebne stvari in manjše predmete, lahko selitev opravimo sami z osebnim avtomobilom. V nasprotnem primeru bomo za prenos in prevoz težkih predmetov potrebovali pomoč prijateljev, sosedov, sorodnikov. Če imamo srečo, si primerno vozilo, kombi ali manjši tovornjak, sposodimo pri znancih, druga možnost pa je najem. Sicer najdražja, vendar tudi najmanj obremenjujoča in naporna, je selitev s pomočjo selitvenega servisa. Cena te usluge je odvisna od količine predmetov in zahtevnosti same selitve. Zaradi razlik v cenah si vzemimo čas in vsaj tri tedne pred selitvenim rokom izberimo najugodnejšega ponudnika. Paleta ponudbe selitvenih servisov je raznovrstna. Glede na selitveno situacijo se lahko odločimo samo za natovarjanje, prevoz in dostavo opreme ali pa izberemo celotno storitev. Ta, poleg že naštetih uslug, vključuje še demontažo, pripravo, zaščito, montažo opreme in pohištva ter odvoz embalaže po selitvi.

Dejstvo je, da je za selitev nekaterih težkih in občutljivih predmetov (klavir, omare,...) poleg moči potrebna tudi posebna oprema, izkušnje, iznajdljivost in potrpežljivost. Poleg tega ima večina selitvenih servisov blago med selitvijo zavarovano, kar pomeni, da nam v primeru poškodb predmetov, zavarovalnica povrne škodo.

Ne glede na to ali se selimo sami ali s pomočjo selitvenega servisa je smiselno, da manjše stvari pakiramo sami. To je tudi idealna priložnost, da se znebimo odvečnih stvari, ki so se nalagale leta in leta in jih v resnici ne potrebujemo.

Priskrbimo si embalažo, torej kartonske in plastične škatle za težje stvari in začnimo s sistematičnim pakiranjem. Na ta način bo razpakiranje v novem stanovanju potekalo hitro in enostavno. Najprej zapakiramo stvari, ki jih tekoče ne potrebujemo. Sorodne stvari pakiramo skupaj. Pazimo na občutljive in lomljive predmete kot so kristal, steklo in keramika. Za zaščito jih zavijemo in obložimo s peno, stiroporom ali časopisnim papirjem. Na embalažo označimo vsebino. Oblačil ne zlagamo v škatle, temveč jih preselimo na obešalnikih in jih zaščitimo z večjimi plastičnimi vrečami. Na ta način oblačila ostanejo čista, suha in nezmečkana.

Pri natovarjanju moramo biti pozorni, da težke predmete ustrezno pritrdimo, da se med vožnjo ne bodo premikali, škatle in druge predmete pa zavarujemo z odejami in kartoni. Na ta način onemogočimo premikanje in poškodovanje stvari. Glede na razporeditev prostorovv novogradnji, predmete v tovorno vozilo naložimo tako, da bo vnos najbolj praktičen in da bo potekal brez zapletov.

Že pred selitvijo poiščimo najenostavnejši možen dovoz do vstopa v novogradnjo in možnost parkiranja. V višjih kompleksih z dvigali je dovoz skozi podzemno garažo mogoče bolj praktičen od dovoza do glavnih vrat. Preverimo širino vhodnih in drugih vrat v stanovanju ter širino in višino vrat dvigala. Predhodno preverimo ali so vsi prostori v novogradnji suhi, čisti in pripravljeni za selitev. V večini novogradenj je talna obloga parket, ki je zelo občutljiv, zato ga primerno zaščitimo s starimi pregrinjali ali kartonom.

Tudi stopnišča, hodniki in okolica novogradnje so skupna last, zato bodimo pozorni, da pri prenašanju, predvsem večjih kosov opreme, ne poteptamo travnatih površin ali poškodujemo notranjega ometa in tako že na začetku skazimo videza novo zgrajene stavbe.

Ko so preseljene stvari v novem bivališču, nas čaka še kar nekaj dela in opravil, da lahko neovirano zaživimo v novem domu. Za razpakiranje imamo sicer več časa, čim prej pa moramo, če za to nismo poskrbeli že prej, urediti priklop električne energije, vode, plina, ter drugih priključkov kot so internetni, kabelski in telefonski. Če bomo na preseljenem naslovu tudi stanovali, na pristojni enoti v roku osmih dni uredimo spremembo bivališča. Ne samo, da smo to dolžni storiti po zakonu, če tega ne storimo, bomo morali plačevati dodaten davek. Poskrbimo za zamenjavo naslova na vseh osebnih dokumentih, ter o tem obvestimo banko, zavarovalnico in druge institucije s katerimi sodelujemo. Ne pozabimo na preusmeritev pošte, ki jo proti minimalnemu plačilu uredimo na pristojni pošti prejšnjega bivališča. Vsi ti birokratski postopki so naporni, zamudni in tudi nekaj stanejo, vendar pa so sestavni del projekta selitve. Zato pa je sistematična priprava na vse faze selitve zelo pomembna.

Selitev >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog