Vprašanja - Priprava na bivanje
Število ustreznih rezultatov: 17
Povezava peči in kamina na isti dimnik (Ivo)
Zanima me, če je možna povezava peči na sekance povezati na isti dimnik kot je kamin? So kakršne koli nevarnosti? Katera izmed peči je v tem primeru najbolj optimalna? Je mogoče boljša rešitev peč na pelete? Hvala za pomoč in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Zamenjava načina ogrevanja (Slavka)
Spoštovani, zanima me prenova ogrevanja, namreč imamo hišo v Novem Polju, klet, pritličje, mansarda: skupaj ogrevalne površine cca 150 m2. Trenutno se ogrevamo na kurilno olje, rada pa bi zamenjala za kakšno cenejšo varianto, saj je kurilno olje predrago. Prosim vas, za odgovor kakšen strošek bi bil za predelavo in katero ogrevanje mi priporočate, plin ali biomaso? Plin je napeljan ob glavni cesiti. Lepo pozdravljeni. Slavka... (SLONEP)
Poraba sosedove energije v primeru zaprtih radiatorjev (Rob Fra)
Imam splošno vprašanje. V hiši porabimo cca. 1500-2000 litrov olja na sezono. Ali drži, če ima nekdo v svojih sobah v hiši 20 stopinj, druga oseba pa v svojih sobah iste hiše samo 10 stopinj (ima zaprte radiatorje) in ob trditvi in ob podobni razporeditvi prostorov in isti izolaciji hiše, dejansko ob povprečni zimski temperaturi cca 0 stopinj celzija pomeni, da druga oseba, ki ima samo 10 stopinj, dejansko pokuri polovico energije, ker se greje preko drugih sten od drugega, ki ogreva na sobno temperaturo, kljub temu, da ima oseba, ki ima 10 stopinj celzija zaprte radijatorje? Torej če prva oseba pokuri 1000 litrov, druga, ki ne ogreva dejansko porabi 500 litrov (ker toplota prehaja preko sten iz toplojšega medija v hladnejši?... (SLONEP)
Postopek pridobitve uporabnega dovoljenja in hišne številke? (Kovacich)
Zanima me kako lahko pridobim uporabno dovoljenje in hišno številko za končan objekt (hiša) in povezani stroški s tem. Ali se moram kot lastnik nepremičnine prijaviti za stalno ali lahko samo začasno bivanje. ... (SLONEP)
Uporabno dovoljenje - v kateri fazi se ga pridobi? (Blaž)
Pozdravljeni, kupujemo polovico dvojčka, zgrajenega do III "podaljšane" faze, plin, elektrika, voda pripeljani do hiše. Hišo imamo namen dokončati v lastni režiji. Investitor trdi, da je za pridobitev uporabnega dovoljenja, potrebna finalizacija hiše in da ga v trenutnem stanju (III. faza) še ni mogoče pridobiti. Zanima me, do katere faze mora biti objekt končan, da se lahko pridobi upor. dovoljenje (npr.: elektrika napeljana po hiši, položena keramika,...) ali pa se ga lahko pridobi že v tej III. fazi. ... (SLONEP)
Višina stroškov upravljanja? (STROŠEK UPRAVLJANJA)
Zanima me, ali je zakonsko določena višina stroškov upravljanja v večstanovanjski hiši? Strošek je bistveno večji kot v drugih blokih. ... (SLONEP)
Ali lahko kupimo dodatno parkirišče zaradi otroka s posebnimi potrebami in ureditev lokacije posod za smeti? (Rozi)
Kupujemo novogradnjo - stanovanje v večstanovanjskem objektu (9 stanovanj). Kupimo lahko le 1,5 parkirišča. Imamo pa otroka s posebnimi potrebami, ki sicer ni gibalno oviran, imamo pa parkirno karto za invalida. Zanima me, ali lahko pridobim lastniško parkirno mesto za invalida. Na lokaciji namreč prostorska stiska in zmanjkuje parkirišč. Drugo vprašanje se navezuje na lokacijo smetnjakov, ki so namenjeni stanovalcem. Koliko stran od lastniškega atrija oz. okna morajo biti? ... (SLONEP)
Prenizka balkonska ograja? (trumpet)
Pred leti smo montirali kovinsko balkonsko ograjo. Vse je bilo ok. Sedaj pa smo še obložili balkon in ga dokončali. Pa se nam je pojavil problem, ograja je prenizka. Od položenega granita do zgornjega roba meri 90 cm, in že na vpogled deluje precej nizko. Predvidevam, da bi izdelovalec balkonske ograje moral vedeti koliko mora biti visoka balkonska ograja, in razpoznati nekako potrebno višino, saj so na balkonih zmontirana balkonska vrata, ki določajo potrebni tlak, in so bila ob posnemanju mer za balkon že zmontirana. Če bi bil položen samo kamen na balkonu, bi bila ograja nizka. Po podatkih naj bi merila približno od 110-115 cm. Sicer je višine 110, le da se njen začetek začen nekje v sredini betonske plošče. Zanima me, kaj naj storim. Ali imam kakšne možnosti zahtevati, da nam nekako še dovarijo potrebno višino, saj celotna zamenjava ni več možna. ... (SLONEP)
Kako je s stroški upravljanja, če imam dve stanovanji združeno v eno? (wis)
V bloku imamo dve manjši stanovanji združeni v eno stanovanje. Kot razumem zakon, je to dovoljeno in domnevam, da se smatra za eno stan. enoto. V tem mesecu je upravnik začel posebej obračunavati za vsako stanovanje stroške, za tiste, ki se delijo po površini, mi je jasno in me deljenje ne moti, zanima pa me, ali mi lahko tudi stroške upravljanja računa dvakrat, ali se to deli po površini in dvakrat mi računa tudi rezervni sklad po novem, pa tudi popravila v bloku, ki se plačajo po enoti. Menim, da to ni prav, ali se motim? ... (SLONEP)
Kako daleč stran od ograje je mogoče postaviti različne predmete? (aleks)
Sosed ima kmetijo. Vso svinjarijo, ki jo ima, porine v plot ali pa postavi tako, da se dotika ograje (gnoj, drva, veje, staro opeko, kmetijska orodja,…). Pogled na to je res grozen. Ograja je že celotno uničena in strgana in dogaja se, da vse sili na našo stran. Ograja je njegova in je zgrajena na meji. Obstaja kakšen zakon, ki določa, koliko stran se lahko postavijo predmeti od ograje oz. meje? ... (SLONEP)
Kaj storiti, če pasivna hiša ne dosega projektiranih zahtev? (Kristijan)
Zgradili smo montažno pasivno hišo, v kateri ne dosegamo projektiranih temperatur za ogrevanje. Kakšne so moje pravice kot potrošnika v tem primeru, saj se izvajalec, namesto, da bi reševal stvari, izgovarja na prvo ogrevalno sezono in s tem povezanimi večjimi toplotnimi izgubami. Izvajali smo tudi meritve, ki so iz mojega vidika pokazatelj, da hiše ne bomo ogreli tudi naslednje leto in zaradi tega ne bi rad še ene zime s temperaturami do 19 °C v hiši. ... (SLONEP)
Kakšne pravice imam, ker se je investitor zmotil pri primopredaji kleti? (Roman)
V avgustu 2009 smo kupili stanovanje v bloku s pripadajočo shrambo v kletni etaži. Sedaj mi investitor sporoča, da se je pri primopredaji zmotil in da želi zamenjati kletno enoto s sosednjo. Ker sem si sedanjo klet, ki jo imam v uporabi, že uredil po svojih željah, me zanima, če imam kakršnokoli pravico to klet zadržati? Ali lahko zahtevam kakršnokoli odškodnino v procesu, saj sem v ureditev vložil kar nekaj denarja? ... (SLONEP)
Kako ukrepati proti upravniku zaradi hrupa toplotne postaje? (sly62)
Oglašam se vam s problemom brnenja in tuljenja v toplotni postaji. Ker sem že večkrat upravnika in hišnika opozoril na to težavo, a narejeno ni bilo nič, sem se odločil, da vas vprašam za nasvet. Imam stanovanje nad toplotno postajo in, ker je prišlo do okvare črpalke (tako pravi hišnik), ta precej brni in tuli. Je zelo moteče in neprijetno. Skorajda je nemogoče spati v dnevnem prostoru (je nad toplotno postajo). Že tri leta se dopisujem in pogovarjam z upravnikom, a vse je zaman. Prosim, če mi lahko svetujete, kaj še lahko naredim ali na koga se še lahko obrnem?... (SLONEP)
Kako je s plačilom stroškov večstanovanjski stavbi, če sem le lastnik kleti? (ALEŠ)
Sem lastnik zaprtega kletnega prostora v sosednji večstanovanjski hiši (shramba) do katerega mi je omogočen dostop le skozi garažna vrata (daljinec in ključ). Zanima me, ali sem dolžan plačati stroške, ki se tičejo izključno omenjene večstanovanjske hiše, kot so npr. barvanje igral, klopi, pranje garaže, zavarovanje, javljalce požarov ter skupno elektriko? ... (SLONEP)
Odstop rizika neplačil oz. upravljanje v imenu in za račun upravnika? (Bistra)
Spoštovani, pri kontroli prejetih računov smo etažni lastniki ugotovili, da upravnik za provizijo, ki jo prejme od dobavitelja sklepa pogodbe v svojem imenu in za svoj račun v višini 10 % ali tudi več. To utemeljuje s tem, da navaja, da mu to dovoljuje stanovanjski zakon (71. oz. 68/69 člen), da prevzema rizik neplačil. Ali to drži? ... (SLONEP)
Kako ustaviti pojav kondenza na balkonu? (Jože)
Kako izolirati ogrevan in zaprti balkon, oziroma betonska tla. Spodnja stran je odprta in neizolirana in se na zgornji strani na podu ustvarja kondenz. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kakšen je najbolj varčen način prezračevanja? (VanjaF)
Pozdravljeni. Zanima me, kakšen je najbolj varčen način prezračevanja v hiši. Imamo hišo v 3 etažah: klet, prvo nadstropje in drugo nadstropje. V kleti se zrači in ne ogreva, nato se v 1 nadstropju polovica prostorov ne ogreva, tam okna v večini pol odprta, nato v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore, ki jih zračimo 2 do 3 krat dnevno s polnim odpiranjem oken (takrat radiatorje zapremo). Zanima me, kako naj zračimo prostore, ker se mi zdi, da, če so okna pozimi v 1. nadstropju cel dan in tudi ponoči odprta, tratimo z energijo, če v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore. Poleg tega so občutno hladnejši zgornji prostori, ki so nad prostori, kjer se ne ogreva in se verjetno porabi več energije za ogrevanje teh prostorov. Hvala za nasvet. ... (SLONEP)
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog