Novice - Nepremičninski trg

novica

Strokovnjaki kritično o stanovanjski reformi

Objavljeno dne 22.10.2008

Urbanistični inštitut je včeraj v Konzorciju predstavil knjigo Stanovanjska reforma, pričakovanja in potrebe. Knjiga je kritični pregled zgodovine stanovanjske reforme v Sloveniji. Glavne teze, ki jih zagovarja, so: stanovanjska reforma je doživela popolni neuspeh; privatizacija je pustila pogorišče na stanovanjskem trgu; skrb za najbolj ogrožene je prepuščena naključju; v Sloveniji ni dolgoročne stanovanjske strategije.

Knjigo smo že temeljito predstavili (>>), saj je izšla že v prvi polovici letošnjega leta. V prvi vrsti je namenjena politikom in drugim snovalcem in uresničevalcem stanovanjskih strategij, zanimivo branje pa bo tudi vsem, ki se poklicno ali ljubiteljsko ukvarjajo s stanovanjskim področjem.

Na predstavitvi so avtorji povedali, da so do sedaj raziskovalci naredili premalo, da bi rezultate številnih raziskav stanovanjskega področja naredili zanimive za širšo javnost. Pri tem imajo ključno vlogo mediji, ki lahko te raziskave predstavijo javnosti, saj rezultati pogosto niso v skladu s pričakovanji in željami politikov.

Avtorji so tudi poudarili tri dejstva, ki jih ni mogoče zanikati. V zadnjem času je bilo narejenega nekaj napredka pri reševanju stanovanjskih težav najbolj ogroženih slojev prebivalstva. Na tem področju se razmere pozitivno spreminjajo. Nacionalna stanovanjska varčevalna shema je bila namenjena tistim, ki so stanovanja že imeli in so z njimi bili zadovoljni. Tisti, ki so želeli stanovanje kupiti, si s shemo niso mogli pomagati. Smiselnost uvedbe davka na nepremičnine je vprašljiva. Davek na nepremičnine bi moral vplivati na zazidljiva zemljišča, medtem ko stanovanja naj ne bi bila obdavčena. Ne glede na to v kakšni obliki se davek uvede, pa mora imeti natančno določene cilje, ki bodo s stimulacijo in destimulacijo vplivali na nepremičninski trg. Polnjenje proračuna ne sme biti cilj davka na nepremičnine.

Knjiga je izšla v skromni nakladi, kupiti pa jo je mogoče pri Urbanističnem inštitutu in v knjigarni Konzorcij v Ljubljani.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog