Novice - Nepremičninski trg

novica

Proprio: kriza je ločila zrnje od plev

Proprio: kriza je ločila zrnje od plev
Objavljeno dne 24.03.2011

Včeraj se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprl Proprio, drugi mednarodni sejem nepremičnin in investicij pri nas. Na sejmišču se predstavlja 75 razstavljavcev, poleg sejemskega programa se na sejmu odvija tudi izobraževalno-konferenčni program.

Prvi dan sejma, je potekala okrogla miza z naslovom Odziv slovenskih nepremičninskih investitorjev na spremenjene tržne razmere, na kateri so sodelovali Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urbanizem Mestne občine Ljubljana, Jože Marmal, predsednik uprave BTC, Mitja Majnik, direktor podjetja Imos, Miha Jarc, direktor skupine Mijaks in Zoran Madon, direktor podjetja Metropola.

Govorili so o štirih projektih, s katerimi so uspešno obšli krizo na nepremičninskem trgu. Jože Marmal je poudaril, da je v težkih časih potrebno predvsem dobro načrtovanje in strategija, za uspeh pa so pomembni tudi dolgoročni finančni viri. Pravi, da se morajo gradbinci prilagajati trgu, kot primer pa je podal poslovni nebotičnik Kristalna palača v nakupovalnem središču BTC, kjer so morali znižali cene za 30 % in tako spodbudili povpraševanje.

Po besedah Mirana Gajška kriza na prostorske načrte MOL kriza direktno ni vplivala, sicer pa meni, da je izboljšanje stanja ključno načrtovanje, dobra lokacija in združitev javno zasebnih partnerstev, kot je npr. projekt Šmartinska.

Mitja Majnik, direktor IMOSA, ki gradi Tobačno mesto v Ljubljani pravi, da kakovostno zgrajenih stanovanj na dobrih lokacijah kriza ni preveč prizadela in pričakuje, da se bo v pričakovanih terminih izgradnje povpraševanje po stanovanjih in poslovnih prostorih v Tobačnem mestu, ravno zaradi dobre lokacije še povečalo. Na spodbuditev prodaje stanovanj vpliva več dejavnikov. Država mora ponuditi ugodna dolgoročna posojila, urbanistična stroka mora planirati projekte na dobrih lokacijah, gradbinci pa morajo kakovostno graditi. Pomembno vlogo igrajo tudi novinarji, ki s primerjavo novih projektov s propadlimi odvračajo kupce.

V podjetju Metropola, ki v bližini avtobusne in železniške postaje v Ljubljani prodajajo luksuzni stavbni kompleks Situla, ki bo na 85.000 m2 bruto nadzemne površine med drugim zajemal 228 stanovanj in 6.000 m2 poslovnih prostorov, trenutno opravljajo razgovore s potencialnimi kupci. Teh naj bi jih bilo precej.

Tudi v podjetju Mijaks, v katerem so začeli s prodajo luksuznih varovanih stanovanj v Murglah so, po besedah direktorja Mihe Jarca, krizo brez težav obšli. Po njegovih besedah se mora Investitor pri kakršnem koli nepremičninskem projektu prilagajati povpraševanju. V podjetju Mijaks so zaznali povpraševanje po stanovanjih za seniorje in se lotili gradnje objekta z oskrbovanimi stanovanji, v katerem je prodanih že 90 % enot. Pravi, da je za uspeh pomembno prilagajanje trgu in spremljanje dogajanja. Pozval je tudi medije, naj pišejo bolj pozitivno ter poudaril, da se stanje na trgu izboljšuje in se je začel prebujati trg rabljenih nepremičnin. Izpostavil je, da je kriza prinesla tudi veliko pozitivnega, saj je ločila zrnje od plevela, ostali so le dobri gradbinci, ki gradijo kakovostne objekte.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog