Hiše prihodnosti

Kakšne bodo hiše v prihodnosti, je težko predvidevati. Opazimo pa lahko dva različna trenda, ki imata nekaj vzporednih točk.

Pametne hiše

Hiše, ki jih lahko upravljamo le z daljinskim upravljalnikom ali glasom so bile včasih znanstvena fantastika, danes pa nekaj povsem vsakdanjega. Takšne hiše so skrbno načrtovane v vdaki podrobnosti in tehnološko zelo dovršene. Po obliki so povsem enake običajnim hišam, razlikujejo pa se v »dodatni opremi«. Hiša nudi visoko ugodje za uporabnika, saj samodejno uravnava temperaturo, prezračevanje in dostop dnevne svetlobe, za prižiganje luči in elektronskih naprav pa uporabimo daljinski upravljalnik. Običajno so takšne hiše opremljene z osrednjim računalniškim sistemom, ki upravlja in nadzoruje celotno hišo.

Mesto prihodnosti
Kakšna bodo naša bivališča v daljni prihodnosti, ni mogoče napovedati. Verjetno bodo proizvajala več energije, kot je porabila.

Kljub temu, da navidezno takšna hiša resnično nudi vse udobje, jo moramo  skrbno načrtovati. Že manjša napaka v načrtovanju lahko onemogoči delovanje celotnega sistema.

Eko hiše

Hiše, ki so grajene iz naravnih materialov, pravzaprav niso nov dosežek, temveč se zgledujejo po prebivališčih, ki jih je človek včasih že gradil. Seveda pa ustrezajo vsem zahtevam sodobnega človeka. Za gradnjo se uporabljajo naravni materiali, ko so les, glina, slama ali reciklirani materiali.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog