Vprašanja - Urejanje okoliceKako hidroizolirati hišo v kanjonu?

VPRAŠANJE:

Pripravljamo rekonstrukcijo hiše stare približno 5 let. Sestavljena je iz pritličja v katerem se nahaja klet, nad njo pa se nahaja še nadstropje ter podstrešni prostor. Problem obnove je stena, ki je pozidana na živo skalo. Ta stena je že v precej slabem stanju, saj jo rušita voda, vlaga in material, ki ga prinaša meteorna voda. Vse to priteče pod streho, do strešnega kolenčnega zidu. Naj omenim še, da se objekt nahaja v kanjonu ob reki, streha pa je enokapnica.

(U.)


ODGOVOR:

Enostavne rešitve v vašem primeru žal ni. Idealno bi bilo, če bi lahko hišo obkopali in naredili ustrezno hidroizolacijo in drenažo.

Glede na to, da vam največjo težavo predstavlja meteorna voda, ki priteka do hiše, vam svetujemo, da na terenu za/nad hišo naredite ustrezni drenažni sistem oziroma odvodnjavanje, če je to fizično izvedljivo. To pomeni, da se v območju, kjer je voda, teren odkoplje. Globina odkopa je v tem primeru odvisna od tega,na kateri višini je podtalnica. V odkopan teren se položi gradbeni filc, nanj pa položijo drenažne cevi. Naj ne pozabimo omeniti, da je drenažne cevi treba položiti tako, da bodo vodo odvajale mimo hiše. Vse skupaj se nato zasuje s kamenjem večjih dimenzij. Približno 0,3 m pod višino trate se ponovno položi filc, da se prepreči zasipanje nasutja z zemljo. Ko so dela končana, se ponovno lahko zasadi trava.

22.07.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog