Novice - Agencije in posredniki

Nepremičninski posrednik mora biti strpen

Objavljeno dne 08.03.2004

Na današnji dan, ko je dan žena, so Finance objavile pogovor s Klavdijo Šušnjara, ki je že deveto leto nepremičninska posrednica. Zadnjih sedem let je vodja nepremičninske agencije, kljub temu pa se občasno še vedno loti dela nepremičninske posrednice. Dober nepremičninski posrednik je strpen, komunikativen, pošten in obložen z znanjem.

Pred desetimi leti je bilo delo mnogo enostavnejše kot je danes. Nepremičnine so bile cenejše, ljudje zaupljivejši in zaslužek mnogo lažji. Veliko je bilo agentov, ki so bili neprimerni. Novi nepremičninski zakon bo poskrbel, da se bodo razmere uredile.

Po novem morajo imeti nepremičninski posredniki ustrezno izobrazbo, pridobiti pa morajo tudi licenco in se vpisati v imenik nepremičninskih posrednikov. Najnižja izobrazba je višješolska. Vsakih pet let se morajo dopolnilno izobraževati. Seveda izobrazba ni dovolj za dobrega posrednika. Spoznati se mora na kup zakonov, zemljiško knjigo, kataster, itd.

Delo je dinamično in zato je poklic primeren za tiste, ki si želijo razgibanega dela in imajo urejene družinske razmere. Ker je delo z ljudmi, je primerno za tiste, ki si želijo in znajo delati z ljudmi. Potrebnih je imeti veliko komunikacijskih spretnosti in tudi dobrih živcev, če se znajdeš v nepredvidenem položaju.

Nepremičninski agentje normalno zaslužijo zajamčeno plačo in delež od ustvarjenega prometa. Vsekakor je zaslužek težak, saj se lahko za posamezni oglas zanima tudi do 70 strank in hišo je potrebno pokazati tudi 50-krat. Pri tem se lahko zgodi, da nepremičninski posrednik prodaja hišo pol leta, potem pa jo lastnik proda sam in s provizijo ni nič.

Povzeto po članku Mojce Svetičič.

Vir: Finance, 08.03.2004

Več: http://www.finance-on.net/show.php?id=68637

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog