Vprašanja - ZidavaKakšen je recept za izdelavo malte in betona?

VPRAŠANJE:

Začenjam z izgradnjo svoje stanovanjske hiše in zato vas sprašujem, kakšna so volumska razmerja sestavin (cement, apno, agregat) za izdelavo betona (konstrukcijskega: plošča, vezi, stopnice,...), malte za zidanje in malte za ometavanje.

(Mitja )


ODGOVOR:

Pravilno razmerje mešanice za beton je odvisno od samega projekta, torej od tega, kakšne lastnosti betona (marka betona) je predvidena za posamezne elemente. Pomembnejši – nosilni elementi imajo običajno višjo marko betona. Temu primerna so tudi razmerja cement : pesek od 1 : 3 pa do 1 : 7. Več cementa uporabimo za temelje, nosilne dele, najmanj pa za kakšno drenažo ali podložni beton.

Količina vode je odvisna od načina vgradnje; redkejši beton lažje vgrajujemo, vendar ima lahko slabše lastnosti. Ob nepravilnem razmerju se lahko zgodi, da se agregat (pesek) posede, cement pa ostane na vrhu, zato je beton neustrezen. Ob presuhem betonu pa obstaja možnost, da ne pride do kemične reakcije in se beton lahko začne drobiti.

Razmerje cementa in peska za malto za zidanje je 1 : 3, za grobe omete 1: 4, za fine pa 1: 2. Pri maltah je predvsem pomemben vrstni red mešanja sestavin. Pri apnenih maltah najprej zmešamo vodo in apno ter nato dodamo še pesek. Pri cementih maltah pa najprej »na suho« zmešamo cement in pesek ter nato dodamo vodo.

01.09.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog