Vprašanja - InvesticijeZamenjava načina ogrevanja

VPRAŠANJE:

Spoštovani, zanima me prenova ogrevanja, namreč imamo hišo v Novem Polju, klet, pritličje, mansarda: skupaj ogrevalne površine cca 150 m2. Trenutno se ogrevamo na kurilno olje, rada pa bi zamenjala za kakšno cenejšo varianto, saj je kurilno olje predrago. Prosim vas, za odgovor kakšen strošek bi bil za predelavo in katero ogrevanje mi priporočate, plin ali biomaso? Plin je napeljan ob glavni cesiti.
Lepo pozdravljeni. Slavka

(Slavka)


ODGOVOR:

Spoštovana ga. Slavka.

Z vidika same investicije in dejstva, da imate priključek v neposredni bližini je smotrnost investicije na plin sprejemljiva. V tem primeru boste prihranili pri stroških za približno 10-15% v primerjavi s kurilnim oljem.
Investicija v ogrevanje na biomaso – alternativa olju je ogrevanje na pelete (z vidika primerljivosti udobja) je višja kot je sistem na plin, vendar je strošek energenta bistveno nižji kot je danes kurilno olje in plin. Tako boste z ogrevalnim sistemom na pelete prihranilni ca. 35 – 40% v primerjavi s kurilnim oljem. Pri tem pa je potrebno biti še dodatno pozoren, da za investicijo na biomaso lahko pridobite nepovratna sredstva v višini do € 2.000,- kar vam praktično zmanjša strošek investicije in s tem skrajša dobo vračila naložbe.

Prednosti ogrevanja na biomaso (peleti) je v nižjih stroških za energent, okolju prijazen energent, lokalne proizvodnje in prosto lahko izbirate dobavitelja energenta brez pogodbenih obveznosti. Nepovratna sredstva (zelena energija). Trg energenta deluje po principu prostega trga.
Slaba stran je višja investicija na začetku, potreba po prostoru za skladiščenje energenta (uporabi se lahko prostor, kjer je sedaj cisterna za olje)

Prednosti ogrevanja na plin je manjša potreba po prostoru za namestitev ogrevalne naprave, ni potrebe po skladiščenju energenta (v primeru zemeljskega plina!), dobava po števcu, nižja investicija v primerjavi z biomaso.
Slaba stran je pogodbena odvisnost, okolju neprijazen energent (presežek CO2), odvisnost od uvoza plina, dražji energent (od peletov).

Glede na trende v Evropi in predpostavko, da je Slovenija ena izmed držav Evrope, ki ima največjo gozdnatost in posledično sam vir energije je dolgoročno smiselno investirati v takšen način ogrevanja.,

Tomaž Rifelj, KWB Slovenija

08.04.2015 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog