Novice

novica

Večer opere in arhitekture

Objavljeno dne 18.06.2015

Slavnostno podelitev nagrad BrickAward 2015 SEE zaznamovalo tudi predavanje Borisa Podrecce.

Da bi slavnostno obeležili in podelili nagrade tistim najboljšim opečnim arhitekturnim delom, ki jih bomo iz Slovenije in Hrvaške poslali na mednarodni natečaj “BrickAward 16”, smo v podjetju Wienerberger in Tondach organizirali prav poseben večer Opeke & arhitekture. Slednjega se je udeležilo več kot 300 ljubiteljev opečne gradnje in arhitektov, tako iz Slovenije kot Hrvaške. Štiri arhitekturne stvaritve, ki so prejele prestižno nagrado BrickAward 2015 SEE pa bodo romale na mednarodni natečaj “BrickAward 16”. Družabni večer je po slavnostni podelitvi zaključila opera Carmen, ki je le še dodatno podkrepila zavedanje, da je strast element, v katerem živimo, tako v operi kot arhitekturi. Oba namreč ustvarjata, pripovedujeta in gradita prostore, zgodbe in odnose.

Zmagovalci BrickAward 2015 SEE
Slika: Zmagovalci BrickAward 2015 SEE

Prestižna nagrada BrickAward se že desetletje podeljuje tistim najboljšim opečnim projektom, ki puščajo močan vtis in zapomnljivost v arhitekturi. Zdaj že tradicionalni natečaj BrickAward, ki ga vsako drugo leto organizira podjetje Wienerberger, je letos v sodelovanju s Slovensko zbornico za arhitekturo in prostor in Hrvaško zbornico arhitektov razpisal regionalni natečaj "BrickAward 16" za najboljši arhitekturni projekt na Hrvaškem in v Sloveniji, v katerem je uporabljena opeka. Žirija je tako izmed 30 prispelih projektov izbrala štiri, v katerih uporaba opeke izstopa ter opozarja na kreativne in brezčasne možnosti opeke v arhitekturi.

Prvi izbrani projekt je bil projekt arheološkega muzeja Vučedol, Arhitekturnega biroja Radionica Arhitekture iz Hrvaškega Vukovarja. Osnovna ideja koncepta za arheološki muzej je bila integracija v teren. Dosežena je bila z dizajnom, kjer je večina objekta vkopana v teren, razen fasade, ki je odprta pokrajini. Tako je bila za zunanji plašč izbrana opeka kot naravni material, ki najbolj spominja na zemljo. Naslednji nagrajeni projekt je bil projekt opečne soseske, Arhitekturnega biroja Deklevagregorič arhitekti iz Ljubljane. Prostorsko specifičnost stavb so zagotovili s konceptom volumskega odvzemanja oziroma razjedanja z urbanističnim načrtom določenih volumnov. Opečni ovoj razumemo kot jasno izrazno sredstvo, ki vzpostavlja potrebno identiteto soseske: opečna soseska.

Komisija je izmed prispelih projektov kot nagrajenko  izbrala tudi hišo na Serdarovi ulici, Arhitekturnega biroja Dva arhitekta iz Zagreba. Prostorska kompozicija hiše je opredeljena s strmo nagnjenim terenom in pogledom na mesto. Posebnost hiše je zlitje funkcij na štirih ravneh, zaradi česar se pojavi razdrobljenost prostorov. Klinker opeka najrazličnejših debelin je razporejena tako, da tvori tridimenzionalni mozaik razgibane in utripajoče fasade. Kot zadnje nagrajeno delo je bila hiša S iz Arhitekturnega biroja MVA Mikelić vreš arhitekti iz Hrvaške, iz Krapinskih Toplic. Moderno, prostorno in svetlo so odlike družinske hiše S. Na željo lastnika, da se bivanjski prostor loči od tal, je hiša projektirana po konceptu lebdeče atrijske hiše. Čeprav hiša s svojim reduciranim oblikovnim besednjakom izstopa iz okolja, njene odprtine s svojimi položaji in dimenzijami uokvirjajo prostorske poudarke iz okolice, ustvarjajoč večplasten, dinamičen in pritrdilni odnos v ožjem in širšem kontekstu.

Nagovor člana uprave Wienerberger SEE Božo Černila
Slika: Nagovor člana uprave Wienerberger SEE Božo Černila

Božo Černila, član uprave Wienerberger SEE, je ob tem povedal in poudaril:

"V čast mi je srečati ljudi, ki ustvarjajo lepe objekte okoli nas. Objekte, ki so lahko brezčasni in v svoji brezčasnosti vedno znova moderni, kot stavba, v kateri se nahajamo. Združeni viziji podjetij Wienerberger in Tondach sta kvaliteta, estetika, funkcionalnost in trajnost. Radi ustvarjamo resnično dodano vrednost. Gradimo trajnostno.  Za naše uporabnike, delničarje, zaposlene in na koncu za vse nas. Ker je lepo soustvarjati. Graditi. Puščati sledi. In ker to zmoremo z visoko  kvalitetnimi, trajnostnimi gradbenimi materiali in celostnimi  rešitvami.  Združeni v moči zaposlenih in na trgu smo prepričano v uspeh. Z vašo ostrino pogleda, svetovanja in sprejemanja odločitev lahko  delamo še bolje."      

Opera CARMEN za čaroben zaključek večera

Po slavnostni podelitvi opečnih kipcev vsem nagrajenim arhitekturnim delom iz Slovenije in Hrvaške, ki bodo romali na mednarodni natečaj “BrickAward 16”, je sledilo tudi predavanje priznanega slovenskega arhitekta Borisa Podrecce, tudi glavnega tolmača arhitekture Srednje Evrope. Predavanje Borisa Podrecce je predstavilo izredno širok nabor evropskih projektov, s poudarkom na pozicioniranju objektov v okolje in njihovi simbiozi. Slednji je namreč vse do danes realiziral več stanovanjskih kompleksov, nebotičnikov, hotelov, muzejev, naselij ter številne zasnove javnih prostorov. Prejel je več odlikovanj in nagrad, je častni član Akademije znanosti in umetnosti v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, častni član Združenja nemških arhitektov v Nemčiji. Zmagal je na številnih natečajih, dodatno področje njegovih izjemnih dejavnosti so tudi zasnove pomembnih razstav. Prav zaradi tega je njegovo predavanje pustilo še dodaten pečat na celotnem dogajanju večera in na podeljenih  nagradah.

Sledila je opera Carmen in prijetno druženje, ki je za mnoge trajalo tudi pozno v noč. Vnovič je opeka in gradnja s slednjo prejela epilog, kot si ga dejansko zasluži.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog