Novice

Oglasno besedilo

Shranjena deževnica prinaša same koristi

Objavljeno dne 01.02.2023

Zbiranje in shranjevanje deževnice, ki jo lahko uporabljamo tako za zalivanje vrtov kot za splakovanje stranišč, je vedno bolj aktualno.

Če nam nekaj dežnih kapelj pade z neba, bi bilo škoda, da bi kar poniknile v zemljo. Deževnico dobimo brezplačno, z njeno uporabo pa prihranimo pitno vodo, varčujemo ter pomagamo okolju. Lahko jo uporabljamo zunaj, na primer za zalivanje vrta in pranje avtomobila, pa tudi v hišah - za splakovanje stranišč, za pralni stroj (deževnica je mehka voda zato mehčalci perila niti niso potrebni) in za čiščenje.

Veliko povpraševanje

V družinskem podjetju TIMS Lovše iz Šentruperta v zadnjih letih opažajo veliko povpraševanje po zbiralnikih deževnice. To je lahko posledica podnebnih sprememb in sušnih obdobij, večje okoljske ozaveščenosti in tudi dejstva, da se veliko gradi. Pri novogradnjah na območjih, kjer ni javne kanalizacije, praktično vsi poleg čistilne naprave naročijo tudi zbiralnik deževnice. Pri večini novogradenj se odločijo tudi za napeljavo deževnice iz zbiralnika v hišo za notranjo rabo. Za nakup se odloča tudi čedalje več lastnikov že obstoječih hiš.

Čistilna naprava in zbiralnik deževnice

Pred nakupom se vedno pojavi vprašanje, kako velik zbiralnik je potreben; pri tem se je dobro ravnati po števcu, koliko pitne vode sicer porabijo. Betonski zbiralniki podjetja Tims so različno veliki, najmanjši ima volumen 3.100 litrov, največji pa 20 kubikov, mogoče pa so tudi povezave več zbiralnikov. Betonski zbiralniki imajo 30-letno garancijo. Prednost je tudi okrogla oblika, saj voda kroži, v kotih – ki jih ni – pa se ne more nabirati mulj.

Lastna tehnologija in proizvodnja

Podjetje TIMS Lovše sta pred 15 leti ustanovila zakonca Robert in Petra Lovše. Leta 2015 so zgradili lastno betonarno v obrtni coni Poštaje v Šentrupertu in dali tudi testirati svojo lastno tehnologijo za čistilne naprave. Vsi njihovi produkti so tako v celoti plod lastnega znanja in dela. Poleg bioloških čistilnih naprav in sistemov za zbiranje in shranjevanje deževnice ponujajo tudi ponikovalnice, betonske cevi in druge betonske izdelke.

Leta 2018 so začeli izdelovati betonske minikleti, ki so že na začetku postale pravi hit. Ljudje jih uporabljajo tako za ozimnico kot za shranjevanje različnih stvari, kot so kosilnice, kolesa in podobno.


Betonska miniklet

Načrtov imajo v podjetju še veliko, predvsem pa želijo ohranjati močno tradicijo kakovostnih izdelkov, na katere so ponosni in za njimi stoodstotno stojijo, hkrati pa slediti tehnološkemu razvoju v skladu z ohranjanjem okolja, družbeno odgovornostjo, razvojem zaposlenih in dobrim sodelovanjem s strankami. Lani so za svoje 15-letno delo prejeli priznanje občine Šentrupert.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog