Novice - Prireditve

novica

Na nepremičninskem posvetu prvi dan o nacionalnem stanovanjskem programu

Na nepremičninskem posvetu prvi dan o nacionalnem stanovanjskem programu
Objavljeno dne 18.11.2010
V Portorožu poteka 21. tradicionalni posvet Poslovanje z nepremičninami, ki ga organizira Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS s številnimi soorganizatorji, udeležilo pa se ga je preko 280 slušateljev. Predavanja prvega dne so bila posvečena nacionalnemu stanovanjskemu programu in Zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine (ZVEtL).

Prvi je predaval dr. Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča. Predstavil je rezultate revizije delovanja Ministrstva za okolje in prostor ter Stanovanjskega sklada RS v povezavi z uresničevanjem nacionalnega stanovanjskega programa v obdobju 2000 – 2009 na področju gradnje stanovanj in nacionalne stanovanjske varčevalne sheme. Revizija je pokazala, da zastavljeni cilji niso bili uresničeni, krivda pa leži na strani države, ki ni zagotovila dovolj denarnih sredstev. Od predvidenih jih je zagotovila le 17 %. Po njegovem mnenju bi v prihodnje lahko Stanovanjski sklad upravljal z državnimi stanovanji in poskrbel za njihovo večjo zasedenost. Mnogo državnih stanovanj je namreč praznih. Meni, da bi moral nepremičninski trg zaživeti tudi v javnem sektorju. Poskrbeti bi morali tudi, da bi se prazna zasebna stanovanja pojavila na neprofitnem najemnem trgu. Država bi za tak prehod morala ponuditi določene spodbude.

Dr. Miha Pavliha z Ministrstva za okolje in prostor je potrdil tezo, da je glavni razlog za neuresničevanje nacionalnega stanovanjskega programa dejstvo, da država ni zagotovila načrtovanega in potrebnega denarja. Uspeh je bil na področju neprofitnih stanovanj, saj se je čakalna doba za prosilce s sedmih let skrajšala na 3 do 5. V novem programu, ki je v pripravi, bi po njegovo morali zagotoviti večjo pestrost stanovanjske oskrbe, predvsem več stanovanj za starejše, več neprofitnih najemnih stanovanj, davčne spodbude za naložbe v neprofitna stanovanja, spodbude za javno-zasebna partnerstva in zagotoviti novo metodo za izračun neprofitnih najemnin.

Drugi del predavanj je bil posvečen tudi Zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine (ZVEtL). Vlada je namreč pripravila novelo zakona, ki bo v kratkem v javni razpravi. Čeprav je novela obsežna, pa so na vladi zadovoljni z obstoječim zakonom, ki je v veljavi dve leti, je povedala Mateja Tamara Fajs iz Službe za zakonodajo Vlade RS. Obstoječi zakon je v osnovi dober, treba pa je spremeniti nekatere tehnične podrobnosti, ki bodo poenostavile postopke pri vzpostavljanju etažne lastnine. Novela tako predvideva nekoliko več dela za sodišča, ki bodo morala sama pridobiti določene informacije. Glavna novost pa je, uvedba možnost, da lastnike v postopku zastopa upravnik. To do sedaj ni bilo mogoče, postopek pa je bil zaradi tega močno zapleten. Novela tudi odpravlja dvom o pravi naravi pripadajočega zemljišča k stavbi, kar se je v preteklosti izkoriščalo (primer funkcionalnih zemljišč BS3 v Ljubljani). Sodnica Barbara Jan Bufon z okrajnega sodišča v Ljubljani pa je predstavila, kako poteka vpis etažne lastnine po ZVEtL v praksi. Zaradi zapletenosti postopek traja najmanj eno leto, če ni nobenih zapletov, sicer pa dlje. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so do sedaj (v dveh letih) prejeli 183 predlogov za vpis etažne lastnine, zaključili pa so jih 12.

Sanja Burnazovič s Stanovanjskega sklada RS je predstavila projekt priprave tehničnih pogojev v stanovanjski gradnji, ki jih bo uporabljal Stanovanjski sklad RS pri svojih projektih, namenjeni pa bodo tudi vsem, ki se ukvarjajo z gradnjo. V 27 priročnikih s skupaj preko 1.000 stranmi bodo podane zahteve glede kakovosti materialov in izvedbe del.

Prvi dan se je zaključil z okroglo mizo o Nacionalnem stanovanjskem programu, na kateri so sodelovali Minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić, župan Ljubljane Zoran Jankovič, doc. dr Andreja Cirman, župan občine Pivka Robert Smrdelj in Primož Pirc, direktor Stanovanjskega sklada RS.

SLONEP.net
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog