Vprašanja in odgovoriObnova stare hiše brez priključkov vode, elektrike in kanalizacije

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, kupili smo 100 let staro kamnito hišo, v dobrem stanju, podi in tramovi so boljši kot novi. Želimo jo obnoviti brez spreminjanja izgleda ali oblike. Na strehi je potrebno zamenjati kritino, zamenjati je treba tudi obstoječa okna in vrata. Če sem rav razumela, za te posege ne bi rabili gradbenega dovoljenja. Dvomi se mi pa porajajo v zvezi z vodovodno, kanalizacijsko in električno napeljavo. Hiša nima nobenega priključka, za vse moramo še zaprositi. Kako naj se zadeve lotimo? Je v našem primeru gradbeno dovoljenje potrebno?

(Zora)


ODGOVOR:

Za posege, ki jih navajate, gradbeno dovoljenje ni potrebno. Kljub temu pa ob gradbenem poznamo še dovoljenje za rekonstrukcijo objekta, zato bi predlagala, da se obrnete na vašo pristojno Upravno enoto (gradbeni oddelek), kjer vam bodo (glede na obseg del in veljavni prostorski akt) pojasnili ali je pred pričetkom del potrebno oddati vlogo za rekonstrukcijo objekta.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

17.03.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog