Vprašanja - FinanceLastnik stanovanja želim postati najemnik neprofitnega

VPRAŠANJE:

Trenutno, kot 4 članska družina živimo v stanovanju katerega sem odkupil s pomočjo kredita, ki ga bom moral plačevati še cca 15 let. Na žalost nam nikakor ne uspe (redno) plačevati vseh stroškov, zato si želimo, da bi se preselili v neprofitno stanovanje. Ampak ker vem kakšna so pravila (lastnik 40%,...), normalnega postopka vloge za to ne morem uveljaviti. Je možno kako drugače rešiti, kot da moram najprej prodati stanovanje, se preseliti v privatno stanovanje in potem šele oddati vlogo za neprofitnega?

(Denis)


ODGOVOR:

Eden izmed pogojev za dodelitev neprofitnega stanovanja je, da niste lastnik ali solastnik stanovanja oziroma, da vrednost vašega premoženja ne presega 40% vrednosti primernega stanovanja. Pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja zato ne bo mogoče izpolniti dokler boste lastnik nepremičnine. Možne rešitve so, tako kot ste že omenili, prodaja nepremičnine ali (glede na to, da omenjate težave pri plačevanju stroškov – ki jih bo seveda potrebno poravnavati tudi v neprofitnem stanovanju, tako, da menjava stanovanja še ni nujno dolgoročna rešitev) vloga za refinanciranje obstoječega kredita (t.j. znižanje obroka in podaljšanje dobe odplačila).  Menim, da bi bilo smiselno, da se o možnih rešitvah najprej posvetujete s svojo banko.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

17.02.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog