Vprašanja - Vrt in okolicaKaj je vzrok, da češplja ne rodi?

VPRAŠANJE:

Pred 10 leti sem v ilovnato zemljo posadil sadiko domače slive, kupljeno v drevesnici. Čeprav je v višino zrasla že preko 2 m, je do sedaj še nisem videl cveteti, pa tudi nič ne rodi. Kaj bi lahko bil vzrok? Ali pomaga, če ni samooplodnica, če bi eno njeno vejo cepil s cepičem druge slive?

(Nace)


ODGOVOR:

Da bo sliva rodila, mora najprej cveteti. Pri nakupu sadik slive moramo paziti, da kupimo take sorte, ki so samooplodne. V vašem primeru s cepljenjem druge sorte na eno vejo ne boste nič rešili, če vam matična rastlina ne bo cvetela.

Sliva bi morala prvič zacveteti pri starosti od 4 do 6 let, kar je vaša že zagotovo presegla. Sliva začne tvoriti cvetove na vejah, ki so stare dve leti in več. Zato moramo biti pri obrezovanju še posebej skrbni in odstranjujemo le tiste veje, ki so res moteče. Da sliva ne cveti, je lahko vzrok tudi v preveliki vlažnosti tal, še posebej če imate vrt na bolj močvirnem območju.

28.09.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

05.04.2017 - 05.04.2017 Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev.

DRAG KOT ŽAFRAN

11.04.2017 - 11.04.2017 Če želite izvedeti še druge zanimivosti o žafranih in spoznati rastline, ki hrano obarvajo rumeno, se nam pridružite.

Vodeni ogled po tivolskem rastlinjaku

13.04.2017 - 13.04.2017 Vabljeni na ogled rastlinjaka v Tivoliju.

IZDELOVANJE PLETENIH OPOR

19.04.2017 - 19.04.2017 Vabimo vas na delavnico izdelovanja pletenih opor iz drena.

Taborniški feštival

22.04.2017 - 22.04.2017 21. Taborniški feštival.

Anketa

Ko se odločate za gradnjo, prenovo ali opremljanje vašega doma, največ informacij pridobite na: