Novice - Nepremičninski trg

novica

V maju 2015 izdanih več gradbenih dovoljenj za stavbe, načrtovanih stanovanj skoraj enako kot v aprilu

V maju 2015 izdanih več gradbenih dovoljenj za stavbe, načrtovanih stanovanj skoraj enako kot v aprilu
Objavljeno dne 20.07.2015
V maju 2015 izdanih več gradbenih dovoljenj za stavbe kot v prejšnjem mesecu

V maju 2015 je bilo izdanih 451 dovoljenj za gradnjo stavb ali za 7,1 % več kot v aprilu 2015. Za nestanovanjske stavbe je bilo izdanih za četrtino več gradbenih dovoljenj kot za stanovanjske stavbe. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je število izdanih gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe povečalo za 1,0 % (izdani sta bili 2 gradbeni dovoljenji več za enostanovanjski stavbi kot v preteklem mesecu), za nestanovanjske stavbe pa za 12,6 %. Med nestanovanjskimi stavbami se bodo gradile predvsem kmetijske in druge nestanovanjske stavbe (66,5 %) ter garažne stavbe (21,1 %).

Od v maju 2015 izdanih gradbenih dovoljenj jih je bilo 98,7 % izdanih za novogradnje, 1,3 % pa za spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 7,0 % višje kot v aprilu, površina s temi gradbenimi dovoljenji predvidenih novogradenj pa je bila za 8,4 % večja kot v prejšnjem mesecu.

Načrtovanih manj stanovanj kot v aprilu

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v maju 2015, je predvidena gradnja 215 stanovanj, to je za 0,5 % ali eno stanovanje manj, kot jih je bilo predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v aprilu. Vsa stanovanja, razen enega, so načrtovana v stanovanjskih stavbah. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo merila povprečno 157 m2, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 114 m2. Tako v enostanovanjskih kot v večstanovanjskih stavbah bo imelo približno tri četrtine stanovanj 4 ali več sob. Druga stanovanja bodo imela manj sob.

Z izdajo gradbenih dovoljenj v maju 2015 je bilo predvidenih enako število gradenj novih stanovanj kot v prejšnjem mesecu in za 26,7 % manj kot v maju 2014. Površina načrtovanih stanovanj je bila za 4,4 % manjša kot v aprilu in za 18,7 % manjša kot v maju 2014.

Največ stanovanj se bo gradilo v podravski statistični regiji

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v maju 2015, je predvidenih največ stanovanj v podravski statistični regiji (19,1 % vseh); od teh jih je samo 6 načrtovanih v Mariboru. V gradnjo stanovanj v tej regiji bodo investirale fizične osebe, ki bodo gradile stanovanja predvsem v enostanovanjskih stavbah, le dve stanovanji bosta v dvostanovanjski stavbi. Podravski regiji sledita osrednjeslovenska statistična regija, v kateri se bo gradilo 18,1 % vseh stanovanj in gorenjska statistična regija, kjer se bo gradilo 11,2 % vseh stanovanj.  V drugih regijah je z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v maju 2015, načrtovanih manj stanovanj, med temi najmanj v primorsko-notranjski statistični regiji (le 3 stanovanja).
Vir: SLONEP

Več: http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=5338

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog