Novice - Inštalacije

Oglasno besedilo

Odpravite odvečno vlago in plesen

Objavljeno dne 05.04.2016

Kontrolirano prezračevanje je kontinuirano prezračevanje z ustrezno izmenjavo zraka, ki upošteva velikost in namembnost prostora ter bivalne navade stanovalcev. Poudarek je tudi na samem dovodu zunanjega zraka, pri čemer je potrebno upoštevati okolico, saj je prilagoditev filtracije odvisna od tega ali objekt stoji na podeželju ali v urbanem področju. Prav tako je pomembno da je sistem prilagodljiv za obdobja, ko nas ni doma oz. ko je polna hiša gostov, saj je stopnja vlažnosti in zasičenost zraka zelo odvisna od tega kaj se v prostorih dogaja, zatorej več pretoka potrebujejo bivalni prostori, kjer je dnevno dogajanje veliko, medtem ko spalni prostori predvsem v nočnem času. Nikoli ne smemo zanemariti kletnih prostorov in manjših prostorov, katera so brez oken.

Prezračevanje je zaradi zatesnjenosti sodobnejših objektov z kakovostnimi okni in kvalitetno izolacijo, nujno potrebno. Prav tako so vlagi in plesni v najkasneje v roku dveh let močno izpostavljeni vsi objekti katerim smo menjali okna ali izolacijo. Ti objekti namreč ne dihajo več. Naravnega prezračevanja pa zaradi življenjskega sloga skoraj da ni več mogoče vzpostaviti, saj bi to pomenilo, da bi prepih morali ustvariti vsaj 5x na dan, kar pa je iz vidika toplotnih izgub posebej v zimskih časih skoraj da nedopustno.

Da se investicija ne bi izplačala je popolnoma nesmiselno, saj se investicija izplača tudi v objektih brez vlage in plesni že iz vidika svežine in kakovosti zraka ki ga je moč občutiti.

 

Prednosti kontroliranega prezračevanja so zagotovo v njegovi uporabnosti in učinkovitosti. Ko ima enkrat stanovalec vgrajeno kakovostno prezračevanje, le to samo skrbi za kakovost zraka, kar pomeni, da se vsa sproti ustvarjena vlaga takoj odzrači.

Nasičeni zidovi z vlago se osušijo. Plesen izgine. Zaradi ustrezne izmenjave zraka ni nikoli več zatohlega zraka, zaradi česar je tudi spanec boljši. Kontinuirano prezračevanje preprečuje padec temperature v prostorih zato je moč beležiti velik prihranek pri ogrevanju, prav tako hlajenju prostorov poleti. Za vse alergike, mestne stanovalce in ostale stanovalce, ki bi želeli v svoj dom vnesti svež filtriran zrak je to zagotovljeno. Kakovostni prezračevalni sistem vam vse to ugodje nudi z izjemno nizkimi obratovalnimi stroški.

Zadnje čase precej opažamo vse večjo problematiko, ki se nanaša na vse večji pojav plesni. Ljudje so v želji po prihranku pri ogrevanju pričeli zapirati okna ali jih zamenjali z kakovostnejšimi. Prav tako so znižali temperaturo v prostoru in dodatno izolirali stene.

Vsi omenjeni ukrepi so še bolj zatesnili objekt in vlago v njem. Ker dnevno v zrak pri povprečni družini izhlapi do 10l vode je zanimivo razmisliti, kam ob vsej tej zatesnjenosti le lahko gre ta vlaga. V stene. Vlaga se začne zadrževati v kotih in nalagati v stene. Ko so stene zasičene se pojavi plesen, ki se v kolikor ne ukrepamo lahko močno razširi. Plesni trajno s kemičnimi odstranjevalci ne moremo odstraniti. Prav tako so izjemno škodljivi in tako kot plesen popolnoma neprimerni za spalnice, kaj šele otroške sobe!

Edino prezračevanje lahko na dolgi rok ustrezno odpravi tovrstne težave.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog