Novice - Urejanje okolice

novica

Oprema terase in atrija

Objavljeno dne 22.06.2010

V toplih spomladanskih in poletnih dneh večino prostega časa preživimo na prostem. Terasa in atrij sta podaljška bivalnih prostorov in nam, zlasti ob lepem vremenu, omogočita, da uživamo, se sprostimo, družimo ali pa se predajamo sončnim žarkom v prijetnem zavetju lastnega doma. To čarobnost zunanjega sveta pa lahko doživimo v popolnosti samo v funkcionalno in stilsko skladno opremljeni trasi in atriju.

Terasa
Opremi terase moramo posvetiti veliko pozornosti.

Tako kot opremi notranjih prostorov, moramo tudi opremi zunanjih površin posvetiti vso pozornost. Še posebej skrbno, načrtno in sistematsko opremljanje zahtevajo manjše terase ali atriji, kajti hitro se nam lahko zgodi, da bomo v veliki želji po opravljanju čim več aktivnosti, in namestitvi čim več stvari, zunanje površine preveč zapolnili.

Oprema zunanjih površin je odvisna od namena uporabe, velikosti in naših finančnih zmožnosti. Za videz terase in atrija je najpomembnejša idejna zasnova. Odločiti se moramo kje in koliko bo zelenih površin, iz kakšnih materialov bodo in kje bo nameščena sedežna garnitura ter drugo vrtno pohištvo, odločiti pa se moramo tudi za barvo in vrste tkanin. Z izbiro materialov vrtnega pohištva je pogojena celotna ureditev terase ali atrija. Tako na teraso, ki je obložena z leseno podlogo, najbolj sodi pohištvo iz obstojnega lesa (tik, robinija), medtem ko na teraso obloženo s keramičnimi ploščicami, lahko kombiniramo vrtno pohištvo iz različnih naravnih in umetnimi materiali (kovina, les, umetne mase).

Vrtno pohištvo se razlikuje po namembnosti in materialih. Če imamo dovolj prostora in se bomo odločili, da bomo imeli družinska kosila na prostem, bomo kupili večjo vrtno mizo in stole. Del trase bomo namenili tudi prostoru, kamor bomo postavili žar. Če nam prostor dopušča, lahko namestimo tudi ležalnike.

Ponudba vrtnega pohištva je zelo pestra. V preteklosti popularne mize in stole iz bele plastike so nadomestile vrtne garniture iz različnih domačih in tropskih vrst lesa, pa tudi pohištvo iz drugih umetnih materialov in kovine. Ker je meja med zunanjimi in notranjimi prostori vedno bolj zabrisana, tudi proizvajalci vrtnega pohištva tako oblikovno kot tudi v uporabljenih materialih sledijo tem smernicam. Najnovejši trend so zofe na trasah in atrijih. Ogrodje je iz nerjavečega jekla, sedišče in naslonjalo sta iz plastike, okrasne blazine pa iz tkanine.

Poleg vrtnega pohištva iz tropskih in drugih eksotičnih vrst lesa je zelo priljubljeno in pogosto uporabljeno pleteno vrtno pohištvo. Izdelano je iz umetnih mas, z dodatki, ki omogočajo večjo trpežnost. Zelo trendovsko je tudi pohištvo iz PVC ratana, ki ga je možno kupiti v različnih barvnih odtenkih. Izdelano je iz umetne mase, ki je odporna proti vsem vremenskim vplivom, tudi proti UV žarkom. Vzdrževanje in nega tega pohištva je zelo enostavna.

Pri opremi zunanjih površin ne smemo pozabiti na namestitev korit z lončnicami in zelenjem. Te okrasne rastline so še posebej v urbanih središčih nepogrešljiv okras, ki nam bo polepšal ambient in ugodno vplival na naše počutje.

Vodnjak
Vodnjak je lahko del atrija starejše hiše.

Zelo pomembna je tudi primerna izbira svetlobe. Zunanje luči naj imajo, poleg praktične, še dekorativno vlogo. Z njihovo pravilno namestitvijo bodo družinski večeri preživeti na trasi posebno doživetje. Občasno pa si pridih romantičnosti lahko pričaramo tudi s svečkami.

Ker so zunanje površine izpostavljene različnim vremenskim vplivom, bomo z občasnim pokritjem le teh veliko bolje izkoristili prostor. Za zaščito pred dežjem pa tudi pred močnimi sončnimi žarki na terasi ali v atrij lahko namestimo tendo ali markizo. To estetsko senčilo, ki daje mediteranski videz, uporabimo po potrebi. Tendo lahko zlagamo in raztezamo ročno ali avtomatsko s pomočjo daljinskega upravljavca.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog